Ποιοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για τα 800 ευρώ - Ποιοι πληρώνονται μέσα στην εβδομάδα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για τα 800 ευρώ - Ποιοι πληρώνονται μέσα στην εβδομάδα

Χιλιάδες εργαζόμενοι ακόμη δεν έχουν λάβει τα 800 ευρώ καθώς ακόμη δεν έχουν κληθεί να υποβάλλουν το σχετικό έντυπο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή του σχετικού εντύπου για τους 160.000 ωφελούμενους νέων κατηγοριών ενώ εντός της εβδομάδας ξεκινούν και οι αιτήσεις για τους εργαζόμενους που υπάγονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και δεν πληρώθηκαν.
Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα πληρώνονται όσοι εργαζόμενοι υπέβαλλαν ατο supportemployees.yeka.gr υπεύθυνη δήλωση και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από αύριο και θα ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, αίτηση θα κληθούν να υποβάλλουν από σήμερα, όπως είπε ο υπουργός οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:
-Λατόμοι, ασβεστοποιοί, δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες,
-Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί - πλινθοποιοί, καπνεργάτες
-Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου
-Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης
-Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων, Υποδηματεργάτες
-Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου
-Ηθοποιοί, χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
-Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
-Ελεγκτές κινηματογράφου -θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου -θεάτρου
-Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου
-Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
-Οι μισθωτοί τουτουριστικού - επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας που έλαβαν με βάση την περ. β της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.1545/1985 (Α΄91), όπως ισχύει, έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.
-Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.
-Οι φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς, για το προγενέστερο χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας.
-Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας του άρθρου έβδομου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68) όπως ισχύει,είτε είναι δικαιούχοι των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου όγδοου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), όπως ισχύει, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.4387/2016 (Α’ 85) όπως ισχύει.
-Οι τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίαςσε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο μητρώομελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.
- Οι αποκλειστικές/οί νοσοκόμοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας. και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.
- Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.
- Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.
- Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Υποκατηγορίες

Εκ νέου αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που υπάγονται σε συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες από 7/5/2020 έως και 14/5/2020. Πρόκειται για δανειζόμενους εργαζόμενους, για εργαζόμενους σε εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, για εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης σε εταιρείες που έχουν πτωχεύσει και παραμένουν ενεργές οι συμβάσεις εργασίας τους καθώς και για εργαζόμενους που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις επιχειρήσεων και μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση σε επιχείρηση.
Ειδικότερα σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιλύονται μία σειρά προβλημάτων που προέκυψαν και αφορούν ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται η τρέχουσα κατάσταση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ να μην αποτύπωνε με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση της εργασιακής σχέσης ή και το αντίστροφο. Δηλαδή να εμφάνιζε σε τρέχουσα κατάσταση ενεργή σχέση εργασίας ενώ δεν υπήρχε αυτή πλέον. Αποτέλεσμα ήταν ότι οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Οι ειδικές κατηγορίες απασχόλησης που έχουν εντοπιστεί και τακτοποιούνται είναι οι εξής:
Α. Μεταβίβαση επιχείρησης, σύμφωνα με το Π.Δ.178/2002, όπου υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 178/2002 και ο εργαζόμενος που απασχολείται σε διάδοχη επιχείρηση/εργοδότη, και του οποίου η σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή.
Β. Μεταφορά προσωπικού, όπου υφίσταται μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση/ εργοδότη (αρχική) σε άλλη επιχείρηση/ εργοδότη (νέα), ο εργαζόμενος ο οποίος ανήκει στο μεταφερόμενο προσωπικό και του οποίου η σύμβαση εργασίας με την νέα επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή.
Γ. Γνήσιος Δανεισμός, όπου υφίσταται γνήσιος δανεισμός εργαζόμενου από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, ο εργαζόμενος που απασχολείται στο δεύτερο εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στον εργοδότη αυτό έχει τεθεί σε αναστολή.
Δ. Απασχόληση μέσω Ε.Π.Α., όπου ο εργαζόμενος απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4052/2012, όπως αυτός ισχύει, και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή.
Ε. Απασχόληση στο παρελθόν μέσω Ε.Π.Α., όπου ο εργαζόμενος απασχολήθηκε στο παρελθόν και δεν απασχολείται πλέον σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4052/2012, όπως αυτός ισχύει, και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από άλλο εργοδότη.
ΣΤ. Επίσχεση εργασίας, όπου ο εργαζόμενος έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 325 του Αστικού Κώδικα, έναντι του εργοδότη του και κατά το χρονικό διάστημα αυτό απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή κατά την χρονική περίοδο αυτή.
Ζ. Υποβολές πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας – Εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα - Χειρόγραφες υποβολές εντύπων
Η υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας και οι εσφαλμένες καταχωρήσεις σε πεδία υποβληθέντων εντύπων έχουν ως αποτέλεσμα την εξαγωγή εσφαλμένων δεδομένων από το υποσύστημα της τρέχουσας κατάστασης. Μια άλλη αιτία που παράγει το ίδιο αποτέλεσμα είναι η υποβολή χειρόγραφων (εκπρόθεσμων ή διορθωτικών) εντύπων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ο.Α.Ε.Δ. (όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα και είχαν εσφαλμένα καταχωρηθεί σε έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από τον φορέα).
Η. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υπάγονται στην περίπτωση θ) του άρθρου 1 της υπ. αριθμ. οικ. 16073/287/22.4.2020 (Β’ 1547) ΚΥΑ, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους στο διάστημα από 15/3/2020 έως 20/4/2020, δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 12997/231/23.3.2020 (Β’ 993) ΥΑ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγονται.
Για τις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες απασχόλησης και προκειμένου οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα ακολουθηθεί η κάτωθι διαδικασία :
Α. Σε περίπτωση που γίνεται για πρώτη φορά υποβολή δήλωσης
- Υποβολή εκ μέρους της επιχείρησης - εργοδότη του εντύπου σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Στην εν λόγω υπεύθυνη δήλωση η επιχείρηση - εργοδότης προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγονται οι εργαζόμενοι της δήλωσης.
- Υποβολή από τον δικαιούχο εργαζόμενο υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στη δήλωση αυτή ο εργαζόμενος προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται.
Β. Σε περίπτωση που δεν γίνεται για πρώτη φορά υποβολή δήλωσης
- Σε περίπτωση που η επιχείρηση - εργοδότης έχει ήδη υποβάλει υπεύθυνη δήλωση τότε μόνο ο εργαζόμενος υποβάλει δήλωση του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στη δήλωση αυτή ο εργαζόμενος προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται.
Από το Blogger.