Σε λειτουργία ''σούπερ'' ραντάρ για τις τουρκικές κινήσεις στην Α. Μεσόγειο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο λιβυκό μέτωπο μετά την δεδηλωμένη πρόθεση του Ερντογάν να αποστείλει όπως φάινεται, τουρκικές αποβατικές δυνάμεις κατά του Χαφτάρ.

 
Ο Υπουργός άμυνας της Αιγύπτου  Μοχάμεντ Ζακί, και ο Αρχηγός των Ενόπλων επιθεώρησαν τη σύνθεση των μελών της νέας επίλεκτης δυνάμεως των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με την ονομασία "Κεραυνός” η οποία προετοιμάζεται για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Η επίλεκτη αυτή δύναμη δύναται μέσα σε λίγες ώρες να έχει φτάσει λογικά σε στόχους εκτός από το Σινά και στα δυτικά σύνορα με την Λιβύη, και ακόμη βαθύτερα στο λιβυκό έδαφος εφόσον απαιτηθεί.

Σε περίπτωση πιθανής τουρκικής απόβασης, η αντίδραση του Αιγύπτιου προέδρου και των ενόπλων δυνάμεων του θα είναι σίγουρα δυναμική, αλλιώς οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τα σχέδια τους μέχρι το Κάιρο.
Ο σκοπός των Τούρκων βέβαια δεν είναι μια σφοδρή πολεμική εμπλοκή με την Αίγυπτο, αλλά η πτώση του καθεστώτος Αλ Σίσι και η άνοδο της μουσουλμανικής αδελφότητας. Όλα όμως τα σχέδια παύουν  να λειτουργούν μετά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων διότι υπάρχουν πάντα οι αστάθμητοι παράγοντες.

Ρωσικής κατασκευής αιγυπτιακό ραντάρ ελέγχει την Μεσόγειο.        
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ μέγα ραντάρ θα τεθεί σε λειτουργία ελέγχοντας την τουρκική και ισραηλινή πολεμική αεροπορία στην Α. Μεσόγειο.
Εφόσον αυτό τεθεί σε λειτουργία, ισραηλινά αεροσκάφη F-35, που κρύβονταν πίσω από ορεινές περιοχές και λόφους κατά μήκος των συνόρων της Συρίας και του Λιβάνου και τουρκικά αεροσκάφη όλων των τύπων, θα απεικονίζονται ολοκάθαρα στις οθόνες των Αιγυπτίων χειριστών.
Η εμβέλεια αυτών των ραντάρ φτάνει πέρα ​​από τον ορίζοντα επιτρέποντας τον εντοπισμό  όλων των ισραηλινών και τουρκικών αεροσκαφών στη Μεσόγειο, ενώ σε συνδυασμό με την δυνατότητα  δράσης των αιγυπτιακών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 και S-400, αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να καταρρίπτονται ακόμη και πριν φτάσουν στο δραστικό βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων.
Πρόκειται για σύστημα ραντάρ REZONANS-NE με το οποία η Αίγυπτο θέτει σε άμεση εποπτεία την Α.Μεσόγειο.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα NZIV, το ένα ρωσικό ραντάρ REZONANS-NE βρίσκεται κοντά στο Σουέζ, και το άλλο σε περιοχή κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Αιγύπτου.
"Ο Eli Dekel, συνταξιούχος ερευνητής στρατιωτικών συστημάτων, βρήκε τη θέση δύο σταθμών ραντάρ REZONANS-NE που μπορούν να ανιχνεύσουν αεροσκάφη και πυραύλους σε απόσταση 1.100 χλμ.", ανέφερε η εφημερίδα.
Η εφημερίδα του Ισραήλ ανέφερε ότι "ο πρώτος σταθμός χτίστηκε σε απόσταση περίπου 40 χλμ. Ανατολικά του καναλιού του Σουέζ", προσθέτοντας ότι "το άλλο βρίσκεται στον Κόλπο του Σουέζ μεταξύ των Όρων Galala και Kabir."
Οι  τοποθεσίες αυτών των σταθμών ραντάρ θα επιτρέψουν την έγκαιρη ανίχνευση διαφόρων τύπων αεροσκαφών και πυραύλων από μεγάλες αποστάσεις, καθώς θα παρέχουν την έγκαιρη προειδοποίηση στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία και αεράμυνα για να προετοιμαστούν εγκαίρως για οποιαδήποτε απειλή.

Η Αίγυπτος διαθέτει συστοιχίες ραντάρ που ανήκουν στο υπουργείο άμυνας και αποτελούνται από 35 σταθμούς που λειτουργούν όλο το χρόνο και ελέγχουν όλη την Αίγυπτο.
Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων, η Αίγυπτος αγόρασε από τη Ρωσία συστοιχία πυραύλων  S-300 ως αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας.
Το άσχημο όμως είναι ότι πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Α.Μεσόγειος θα γίνει πιθανόν πεδίο αντιπαράθεσης όχι μόνο λόγω υδρογονανθράκων αλλά επιρροής και εξουσίας από πολλές χώρες, με προεξάρχοντες τους Τούρκους νεο-οθωμανιστές.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια