Τα μηνύματα Μητσοτάκη για τουρισμό, οικονομία και… εκλογές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για τουρισμό, οικονομία και… εκλογές

Μια… απ’ όλα είχε το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι “εκρυβαν” οι εξαγγελίες για τα σενάρια εκλογών που ακούγονται τον τελευταίο καιρό. Απάντηση στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση.
Ένα μήνυμα πίσω από τις γραμμές που αφορά τις εκλογές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. O πρωθυπουργός έκλεισε οριστικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του σχετικά με όσα έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του και την εντολή του να σταματήσει η εκλογολογία, αλλά και οι συζητήσεις για ανασχηματισμό.
Από το τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για τον τουρισμό και την οικονομία όχι μόνο απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί ως νύξη για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να τροποποιήσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα η ΝΔ, αλλά επιπλέον ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Επίσης, το γεγονός ότι το συνεκτικό σχέδιο για τον τουρισμό έχει ορίζοντα τη λήξη της σεζόν τον Οκτώβριο εκμηδενίζει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.
«Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία μας θα περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε έτσι το χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα. Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας. Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ορίζοντας τετραετίας

Με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να υπογραμμίσει πως μοναδικός του στόχος εφεξής είναι η ανάταξη της οικονομίας, έχοντας παράλληλα ορίζοντα τετραετίας: σε πρώτη φάση δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάκαμψη το 2021, η οποία θα «σβήσει» τις φετινές απώλειες και θα επιτρέψει τη συνέχιση του αρχικού προγράμματος της κυβέρνησης.

Αντίστοιχα διαφωτιστική ήταν και η έτερη φράση του: «Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε ως λαός ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε ν’ αλλάξουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας στο σημείο αυτό έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Ούτε ανασχηματισμός

 οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επίσης δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη, αλλά, δεδομένου ότι η αξιολόγηση των υπουργών βρίσκεται σε εξέλιξη και η επιστροφή στην κανονικότητα αφορά και το έργο της κυβέρνησης και τις προτεραιότητές της, ουδείς μπορεί ν’ αποκλείσει τις αλλαγές αυτές είτε στα «γενέθλια» της κυβέρνησης τον Ιούλιο είτε το Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν.

24 δισ. για τουρισμό και οικονομία

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου για τον τουρισμό και την οικονομία, το κόστος του που ανέρχεται σε 24 δις ευρώ δείχνει επίσης ότι μ’ αυτό συντελείται η μετάβαση από την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας. Η επιλογή, εξάλλου, του Οκτωβρίου ως ορόσημο για το τέλος της διαδρομής έχει διπλή ερμηνεία: αφενός συμπίπτει με το τέλος της τουριστικής περιόδου, αφετέρου πρόκειται για το διάστημα κατά το οποίο θα φανεί με σιγουριά εάν θα υπάρξει ή όχι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Τη μετάβαση, εξάλλου, στη νέα φάση συμβολίζει και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με το οποίο η επιδοματική στήριξη μετατρέπεται σε ενεργητική πολιτική για τη στήριξη της εργασίας και τη διατήρηση των θέσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ειδικά για τις επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού, το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως έξτρα κίνητρο προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να μην παραμείνουν κλειστές και να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας.
Τούτο συνιστά και την απάντηση στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μειώσεις μισθών με αφορμή την πανδημία, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι προτιμά να επιδοτεί την εργασία αντί της ανεργίας.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, καθώς, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, δείχνει διάθεση να συνεχίσει το πρόγραμμά της και να εφαρμόσει τη μείωση των φορολογικών βαρών. Αλλά και να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις μέσα από αυτή τη διαδικασία.

 newsit.gr
Από το Blogger.