Τουρκία: Κατεδάφισαν την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Τουρκία: Κατεδάφισαν την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα


Ένα ιστορικό κτίσμα της Προύσας, η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κατεδαφίζεται. Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ, ο χριστιανικός ναός, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες είχε χτιστεί το 1896, βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια.

Η εκκλησία, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Όμως, το 2006 πέρασε στον έλεγχο του Δήμου Νιλουφέρ της Προύσας, και δύο χρόνια αργότερα ανακαινίστηκε και λειτούργησε ως πολιτιστικό κέντρο με την ονομασία Özlüce Cultural House.

Το 2013, μετά από μήνυση που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το ιστορικό κτίσμα έφυγε από τον έλεγχο του δήμου και πέρασε στο Ίδρυμα Inesiye Village Mosque.

Όπως φάνηκε στη συνέχεια, δεν συντηρήθηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα αρχίσουν να εμφανίζονται ρωγμές από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή. Ο δήμος επιχείρησε το 2016 να πάρει ξανά τον έλεγχο του κτίσματος και πρότεινε να το ανακαινίσει.

Ωστόσο, κάτι το σχέδιο δεν προχώρησε, παρά τις προειδοποιήσεις από την πλευρά δήμου για τον κίνδυνο κατάρρευσης. Αντ’ αυτού, τα συνεργεία μπήκαν την Τρίτη στο χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν την ιστορική εκκλησία της Προύσας.

Ο δήμαρχος Τουργκάι Ερντέμ, σε δηλώσεις του μετά τις εργασίες κατεδάφισης, υποστήριξε ότι στο παρελθόν η δημοτική Αρχή είχε ξοδέψει περίπου 2 εκατ. τουρκικές λίρες (με σημερινή ισοτιμία) για να ανακατασκευάσει το ναό.

«Στόχος μας ήταν να τον μετατρέψουμε, αφού πια δεν χρησιμοποιούνταν ως τζαμί, σε πολιτιστικό κέντρο και να τον προστατεύσουμε. Κάναμε το καθήκον μας ώστε να μεταβιβάσουμε μια πολιτιστική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Όμως, τα ιδρύματα πήραν με έναν παράλογο τρόπο την ιστορική αυτή δομή, η οποία αφέθηκε να σαπίσει», πρόσθεσε.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες από ntv.com.tr


 

Από το Blogger.