Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πώς θα επηρεάσουν τον κόσμο και την Ελλάδα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Αμερικανικές Εκλογές 2020: Πώς θα επηρεάσουν τον κόσμο και την Ελλάδα

 Εκλογές

 

Μπάιντεν ή Τραμπ;

Πόσο σίγουρη είναι η εκλογική νίκη του Μπάιντεν, ο οποίος στις εθνικές δημοσκοπήσεις προηγείται σημαντικά;

Ο Δημήτρης Καιρίδης, με την ιδιότητα του διεθνολόγου, έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική, μας εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα των εκλεκτόρων και σε ποιες περιοχές έχει περισσότερη δύναμη το κάθε κόμμα. Παρά την ιδιομορφία του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Μπάιντεν. Ταυτόχρονα αναμένεται οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η μάχη για την πλειοψηφία στη Γερουσία με την εκλογή 35 νέων γερουσιαστών θα είναι δύσκολη. Με την έξαρση του κορωνοϊού το σενάριο επανεκλογής Τραμπ απομακρύνεται κάθε μέρα.

Πόσο σημαντικό είναι για τη γεωπολιτική σκακιέρα να υπάρξει αλλαγή στο Λευκό Οίκο; Πώς θα επηρεάσει τον κόσμο, τη Δύση και τη χώρα μας.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος παίζει τον πρωταγωνιστικό στην εξωτερική πολιτική και η Ευρώπη φυσικά παρακολουθεί με οξυμένο ενδιαφέρον την αναμέτρηση.

Μία νέα ηγεσία υπό τον Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία. Ο Δημήτρης Καιρίδης μας εξήγησε πόση δύναμη έχει η Δύση ενωμένη και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η άνοδος της Κίνας. Συνεπώς μία επανασυσπείρωση της Δύσης θα έχει σημαντικές συνέπειες για εμάς στη Μεσόγειο και γι’ αυτούς που ακολουθούν αντιδυτική πολιτική, όπως ο Ερντογάν. Επίσης η ήττα Τραμπ θα έχει σημαντικές ιδεολογικοπολιτικές προεκτάσεις.

Η συνέντευξη εντάσσεται στο νέο κύκλο εκπομπών που ξεκίνησε το OnAlert με γενικό πλαίσιο «Ελλάδα: Εθνική και Διεθνής Ασφάλεια» με πρωτοβουλία του Προγράμματος «Η Ελλάδα στην Ατλαντική Συμμαχία: η προστιθέμενη αξία».

Την επιμέλεια και τον συντονισμό κάνει η Μαριλίζα Αναστασοπούλου.

Από το Blogger.