Μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis με συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου (upd-βίντεο) - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis με συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου (upd-βίντεο)


 

(Αρχική δημοσίευση: 09:29) Απέπλευσε πριν από λίγο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου και το ελληνικό ΥΠΕΞ δηλώνει για άλλη μια φορά τον «αιφνιδιασμό» του.

Περίπου στις 16:30 το απόγευμα σήμερα, το Oruc Reis εισήλθε στο βορειοανατολικότερο άκρο της περιοχής ερευνών της τουρκικής NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 3-4 ώρες για να φτάσουν το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han αλλά και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται μαζί τους στο κοντινότερο σημείο της περιοχής ερευνών -περίπου 6,5 ναυτικά μίλια- από το Καστελόριζο και μόλις 20 μίλια από τη Ρόδο.

 

Αυτή την στιγμή βρίσκονται μαζί του δύο πολεμικά πλοία και εκτιμάται ότι και ένα υποβρύχιο επίσης είναι μαζί με το τουρκικό ερευνητικό.


Αλλά δύο τουρκικά πολεμικά (φρεγάτες ΜΕΚΟ200 ΤΝ κατευθύνονται από τον ναύσταθμο της Κωνσταντινούπολης προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από ελληνική πλευράς υπάρχει μέση κινητοποίηση εν αναμονή των εντολών της πολιτικής ηγεσίας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis αναφέρει ότι πρόκειται για «μείζονα κλιμάκωση» και «ευθεία απειλή».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση με την κίνηση της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το οτι «δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο» (τι πρωτότυπο).

Η NAVTEX βγήκε 23:50 και είναι 6,5 μίλια από το Καστελόριζο. 

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη NAVTEX ​που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». 


Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.



Από το Blogger.