Οι αγρότες στο Afrin εξαναγκάζονται να πωλούν τις σοδιές τους σε υποστηριζόμενους από την Τουρκία εμπόρους - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Οι αγρότες στο Afrin εξαναγκάζονται να πωλούν τις σοδιές τους σε υποστηριζόμενους από την Τουρκία εμπόρους

 Οι αγρότες στο Afrin εξαναγκάζονται να πωλούν τις σοδιές τους σε υποστηριζόμενους από την Τουρκία εμπόρους

AFRIN, Συρία (North Press) – Οι αγρότες από την περιοχή Afrin, στην βορειοδυτική Συρία, αναγκάζονται να πουλήσουν το ελαιόλαδο τους σε εμπόρους στην πόλη σε τιμές που έθεσε το τουρκικό υποστηριζόμενο τοπικό συμβούλιο αφού τους εμπόδισαν να πωλήσουν το προϊόν τους εκτός της περιοχής .

Αφού αγόρασαν τη σοδειά από αγρότες, οι έμποροι στο Afrin το πωλούν σε εταιρείες εντός της πόλης, συγκεκριμένα στην εταιρεία Jalkhy, Ghosn Afrin και Jabal Afrin, οι οποίες εξάγουν πετρέλαιο στην Τουρκία, σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής. Ο Αμπντίν Χάμο (ψευδώνυμο), ένας αγρότης από το Αφρίν, είπε: «Επειδή δεν μπορούσα να εξαγάγω τη σοδειά μου (ελαιόλαδο), αναγκάστηκα να το πουλήσω σε εμπόρους σε τιμές που ορίζουν»

Ο Χάμο επεσήμανε ότι το τουρκικό υποστηριζόμενο τοπικό συμβούλιο άλλαξε την τιμή ενός κασσίτερου ελαιολάδου από 55.000 λίρες Συρίας (SYP) (περίπου 25 $) στην αρχή της περιόδου συγκομιδής ελιάς στα μέσα Σεπτεμβρίου, για πώληση τώρα στους εμπόρους για 33 $. Το συμβούλιο καθόρισε την τιμή ενός χιλιογράμμου ελιών μεταξύ 1.100 και 1.300 SYP (50 σεντ), σύμφωνα με τον Hamo, ο οποίος ανέφερε ότι οι τιμές σε άλλες περιοχές της Συρίας είναι «υψηλότερες από αυτές».

Ο Χάμο δήλωσε ότι τα ελαιοτριβεία της περιοχής μονοπωλούνται από «έμπορους εποίκων» από την Χομς και τη Δαμασκό, υπό την επίβλεψη των ηγετών των τουρκικών υποστηριζόμενων ομάδων ένοπλης αντιπολίτευσης. Κάποιοι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων στο Αφρίν προσθέτουν φυτικό λάδι στον κασσίτερο ελαιολάδου, «για να μειώσουν την ποιότητα του λαδιού, ώστε να αναγκάσουν τον αγρότη να το πουλήσει σε χαμηλή τιμή».

Με την έναρξη της φετινής περιόδου συγκομιδής ελιάς, οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης επέβαλαν δικαιώματα στους αγρότες του Afrin που διέφεραν από τη μια ομάδα στην άλλη. Ο Ismail Sido (ψευδώνυμο), κάτοικος του χωριού Kafr Safra στην περιοχή Jinderis, είπε ότι αναγκάστηκε να πληρώσει 10.000 SYP ($ 4) για κάθε ελιά. «Αν δεν πληρώσουμε, θα κλέψουν ολόκληρη τη σοδειά», πρόσθεσε.

Ο Σίντο πρόσθεσε ότι τα εδάφη των περισσότερων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια από την περιοχή κατασχέθηκαν πλήρως από τις τουρκικές υποστηριζόμενες ομάδες αντιπολίτευσης. Ο Abu Rashid (ψευδώνυμο), ένας αγρότης στην περιοχή Sharran, αναγκάστηκε να παραδώσει το 10% της καλλιέργειάς του για να μπορέσει να το συγκομίσει. «Πέρυσι, μαχητές του τμήματος Σουλτάνου Μαλάκ Σάχ του δεύτερου σώματος του Εθνικού Στρατού της Συρίας λεηλάτησαν εντελώς τις καλλιέργειες μου και κατέγραψαν τα δέντρα προς όφελος των διοικητών και των μελών της Διεύθυνσης», δήλωσε ο Αμπού Ράσιντ.

Ο Abu Rashid εκτιμά ότι τα δικαιώματα που επιβάλλονται στους αγρότες Afrin υπερβαίνουν το ήμισυ της σοδειάς τους. Περαιτέρω περιπλέκοντας τα ζητήματα, οι δυνάμεις της Συρίας στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου εξέδωσαν απόφαση τον Οκτώβριο που απαγόρευσε τη μεταφορά ελαιολάδου στο Χαλέπι. Στα τέλη Ιανουαρίου 2019, μια ισπανική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο που διερευνά την εξαγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας από το Afrin σε ισπανικές αγορές ως «Τουρκικής προέλευσης».

Η εφημερίδα είπε εκείνη την εποχή, «Το ελαιόλαδο Συριακής προέλευσης αναμιγνύεται με τουρκικό λάδι και ψεύτικες ετικέτες τοποθετούνται πάνω του πριν εξαχθεί». Αρκετούς μήνες μετά την εισβολή και την ανάληψη του Afrin, η Τουρκία άνοιξε τη διέλευση Ghosn Zeytun (Olive Branch), η οποία συνδέει την Afrin με την τουρκική επαρχία Hatay. Η διέλευση άρχισε να λειτουργεί στις 8 Νοεμβρίου 2018, η οποία συνέπεσε με την εποχή της συγκομιδής της ελιάς εκείνο το έτος.

Οι τουρκικές δυνάμεις, μαζί με τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας, ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής Afrin τον Μάρτιο του 2018, μετά από στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό περισσότερων από 300.000 από τους αρχικούς κατοίκους της περιοχής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφρίν.

Mετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: npasyria.com

 

Από το Blogger.