Γιατί «περπατάνε» σε… τεντωμένο σχοινί ξενοδοχεία και Airbnb στους χειμερινούς προορισμούς - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Γιατί «περπατάνε» σε… τεντωμένο σχοινί ξενοδοχεία και Airbnb στους χειμερινούς προορισμούς


Αν και οι Έλληνες  τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την περασμένη χρονιά έδειχναν ξεκάθαρα την προτίμησή τους σε ταξίδια στο εξωτερικό (το 2019 τις μέρες των εορτών μόνο το 31%  έμεινε εντός συνόρων, ενώ για τα ταξίδια ξοδεύτηκαν πάνω από 2,5 δις ευρώ), φέτος λόγω κορωνοϊού, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Οι χειμερινές διακοπές και τα χειμερινά τριήμερα εντός των τειχών βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση. Για τα Χριστούγεννα, αλλά και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, οι Έλληνες φαίνεται να επιλέγουν εγχώριους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς και να αποφεύγουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς του εξωτερικού ακόμη και πριν την ανακοίνωση του lockdown.

Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα επιτραπούν (σ.σ. χλωμό…) οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και ότι θα έχουν χαλαρώσει λίγο οι αυστηροί περιορισμοί που έχουμε τώρα.

Η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ λόγω lockdown, αυτή θα αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο χρονικό διάστημα ιδίως για κρατήσεις με «ευέλικτη» πολιτική ακύρωσης.

Τι περιγράφει ο Θεμιστοκλής–Ανδρέας Μπάκας, Πρόεδρος Δικτύου E-Real Estates για την κατάσταση:

«Πρώτα με διαφορά στις επιλογές του κόσμου (ο οποίος έχει κάνει τις κρατήσεις του από τον Οκτώβριο φέτος), έρχονται τα αυτοτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες – βίλες ή/και chalet (για λίγους) που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb), με στόχο να αποφευχθεί  ενδεχόμενος συνωστισμός, έτσι ώστε και διακοπές να κάνουν και με περισσότερη ασφάλεια.

Σε ότι αφορά τους προορισμούς, η Αράχωβα και φέτος με τις πληρότητες που δείχνει ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, έχει «χτυπήσει» κόκκινο. Οι τιμές στη διαμονή παραμένουν σταθερές σχεδόν στο σύνολο των χειμερινών προορισμών της χώρας, με μικρές αυξομειώσεις στην ανώτερη και κατώτερη ζητούμενη τιμή.

Στην Αράχωβα η πληρότητα αγγίζει 83% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 90 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση +12,5% στην ανώτερη τιμή για τη περίοδο των Χριστουγέννων και μείωση στη κατώτερη τιμή κατά 6,25% σε σχέση με το 2019. Επίσης, στο Μέτσοβο η πληρότητα αγγίζει το 96% για την περίοδο των Χριστουγέννων και 84 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, με μειωμένη την ανώτερη τιμή μίσθωσης κατά 7% σε σχέση με το 2019 για την περίοδο των Χριστουγέννων και κατά 10% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Οι πληρότητες στους προορισμούς καταγράφονται υψηλές ακόμη και ένα μήνα πριν τις εορταστικές ημέρες διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν επιλέξει πολιτική ακύρωσης «ευέλικτη» , δηλαδή μη κλειδωμένες κρατήσεις, κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ακόμη από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης».

Μια γρήγορη ματιά στις πληρότητες των χειμερινών προορισμών:

  • Αράχωβα: Πληρότητα 83% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 90 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Μέτσοβο: Πληρότητα 96% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 84 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Καλάβρυτα: Πληρότητα 77% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 95 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς
  • Καρπενήσι: Πληρότητα 88% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 83% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς
  • Πήλιο:  Πολύ μεγάλη η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2019 ακόμη και 50%. Πληρότητα 76% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 95% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς
  • Καϊμακτσαλάν: Πληρότητα 87% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 91% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς
  • Τρίκαλα Κορινθίας: Πληρότητα 88% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 89 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Καλαμπάκα: Πληρότητα 93% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Βυτίνα: Πληρότητα 85% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Δημητσάνα: Πληρότητα 75% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα περίοδο των Χριστουγέννων και 95 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Ιωάννινα: Πληρότητα 87% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 89% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Κόνιτσα: Πληρότητα 81% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 87 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Ζαγοροχώρια: Πληρότητα 95% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 94% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Καστοριά : Πληρότητα 91% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 91% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Ελάτη Τρικάλων: Πληρότητα 91% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 73% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Λίμνη Πλαστήρα : Πληρότητα 92% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 97% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
  • Λιτόχωρο Πιερίας : Πληρότητα 73% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων και 71 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Θα ανατραπούν όλα;

Η αλήθεια είναι οτι το Airbnb έχει περάσει από 40 κύματα… Η παγκόσμια πανδημία έριξε στα τάρταρα και την ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες αυτής της μορφής ακινήτων να έχουν προσανατολιστεί άρον-άρον στις μακροχρόνιες μισθώσεις τουλάχιστον στις χώρες που αυτό ήταν εφικτό.

Η χαλάρωση του lockdown το καλοκαίρι έδωσε μια ώθηση σε ότι είχε απομείνει μια και οι παραθεριστές αντί των ξενοδοχείων (που θα μπορούσε να υπάρξει συγχρωτισμός) επέλεξαν τα καταλύματα τύπου Airbnb.

Και πάνω που οι επενδύσεις στους χειμερινούς προορισμούς εν όψει των Χριστουγέννων πήραν «φωτιά» το δεύτερο ανεξέλεγκτο κύμα της πανδημίας απειλεί με οριστική καταστροφή τόσο των τουριστικών μονάδων όσο και του Airbnb.

Οι δημοφιλείς προορισμοί (Αράχωβα, Καλάβρυτα, Πήλιο κ.λπ.) που αυτή τη στιγμή κινούνται με πληρότητες που αγγίζουν ακόμα και το 85% κρέμονται από τα χείλη του πρωθυπουργού  και τις αποφάσεις που θα ληφθούν μια και τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα απομακρύνουν την πιθανότητα στο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

 

Από το Blogger.