Όλη η αλήθεια για το F-35 και την Ελλάδα: Απόφαση, στενότητα πόρων και οι εναλλακτικές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Όλη η αλήθεια για το F-35 και την Ελλάδα: Απόφαση, στενότητα πόρων και οι εναλλακτικές

Ήρθε η πρόταση των ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35 Lightning II… Πόσο θα μας  κοστίσουν | Defence-point.gr

Η επιθυμία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Ελλάδα για τον εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορία με το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το πρόβλημα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είναι η διαθεσιμότητα των απαραίτητων κονδυλίων για την υλοποίηση φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα κάνουν τη διαφορά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στην προσπάθειά του για αποτελεσματική αποτροπή, ή απόκρουση στην πράξη αν απαιτηθεί, των τουρκικών αναθεωρητικών σχεδιασμών.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει αποστείλει στις ΗΠΑ επιστολή με την οποία διατύπωνε το αίτημα διερεύνησης της δυνατότητας ένταξής της στο πρόγραμμα του F-35 (LOR: Letter of Request) και παράλληλα της παροχής στοιχείων και διευκρινίσεων που αφορούν στο αν και επισήμως αποδεσμεύεται ως οπλικό σύστημα για την Ελλάδα και σε ποια τιμή (P&A: Price and Availability).

Η αμερικανική πλευρά κινήθηκε γρήγορα και απάντησε στην ελληνική με όλα τα στοιχεία. Το επόμενο βήμα ήταν η αποστολή στις 6 Νοεμβρίου, απαντητικής επιστολής από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες προδιαγράφεται το μέλλον του προγράμματος για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή οι αρμόδιοι Έλληνες αξιωματούχοι περιγράφουν με εξαιρετική ακρίβεια την κατάσταση, τόσο την επιθυμία να προχωρήσει η προμήθεια όσο και το περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλλουν αντικειμενικοί παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και υποχρεώσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας που απορρέουν από την ιδιότητα της χώρας μας ως κράτους-μέλους της Ένωσης.

Πολύ ενδιαφέρον έχει ότι η Ελλάδα φέρεται πλέον να εξετάζει επισήμως το ενδεχόμενο επανάληψης της διαρρύθμισης που έφερε την απόφαση προμήθειας μιας μοίρας 18 αεροσκαφών τύπου Rafale της γαλλικής Dassault Aviation. Χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι το μείγμα καινούργιων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών.

Κατά συνέπεια, και για την περίπτωση των F-35 Lightning, εξετάζεται διακρατική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο συμφωνία με την κατασκευάστρια Lockheed Martin, όσο και με την αμερικανική Αεροπορία (USAF) με σκοπό διάθεση στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία αριθμού μεταχειρισμένων μαχητικών F-35.

Καταληκτικά, από την επιστολή προκύπτει η απόφαση της ελληνικής πλευράς να ενταχθεί στο πρόγραμμα του F-35 Lightning II και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, με τα πρώτα έξι να έρχονται ακόμη και εντός του 2021. Ωστόσο, για να μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το βάρος, ξεκαθαρίζει στην αμερικανική πλευρά ότι ρόλο στην τελική απόφαση θα παίξει το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Στο παρελθόν, αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και του ΥΠΕΘΑ, διευκρίνιζαν ότι βρίσκεται εν εξελίξει το πρόγραμμα της αναβάθμισης 84 ελληνικών F-16 στη διαμόρφωση “V”, σε μια σύμβαση η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως “εμπροσθοβαρής“, εξαιτίας της ανάγκης τοποθέτησης παραγγελίας εξ αρχής για το σύνολο των απαρτίων του προγράμματος, με σκοπό να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές από τους υποκατασκευαστές, ώστε να μειωθεί το συνολικό ύψος του προγράμματος.

Αυτό δεν επιτρέπει την εκταμίευση μεγάλων ποσών σε ετήσια βάση κατά τα πρώτα έτη της υλοποίησης ενδεχόμενης συμφωνίας για μία μοίρα F-35. Σοφά πράττοντας, το ΥΠΕΘΑ διά της ΓΔΑΕΕ, θέτει ευθέως το θέμα του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, ως έναν από τους παράγοντες που θα κρίνουν εάν τελικά θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι αυτό της κατά το δυνατόν άμεσης διάθεσης στην Πολεμική Αεροπορία αριθμού F-35, με τα οποία θα μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά τόσο η εκπαίδευση των Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του προσωπικού εδάφους που θα υποστηρίζει τα αεροσκάφη.

Εάν μάλιστα επιτευχθεί συμφωνία για το μείγμα καινούργιων και μεταχειρισμένων F-35, τότε η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμεση ένταξη του F-35 στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, θα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ. Όλα δείχνουν ότι ο ρυθμός των εξελίξεων στο εξοπλιστικό μέτωπο είναι καταιγιστικός.

Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι είναι απολύτως εφικτό και οι προβλεπόμενες διαδικασίες να τηρούνται, άρα να διασφαλίζεται η νομιμότητα και να κινούνται με πρωτοφανείς ταχύτητες για τα ελληνικά δεδομένα. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε εξελίξεις και μάλιστα πολύ σύντομα.

 

Από το Blogger.