Σας ενδιαφέρει: Έτσι θα γίνει για τις επιχειρήσεις το «κούρεμα» 80% στα ενοίκια Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Σας ενδιαφέρει: Έτσι θα γίνει για τις επιχειρήσεις το «κούρεμα» 80% στα ενοίκια Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου


Μείωση ενοικίου κατά 80% θα κληθούν να καταβάλουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις το πρώτο δίμηνο του 2021, ωστόσο δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο με τους εργαζομένους αυτών των επιχειρήσεων.

Η υποχρεωτική μείωση ενοικίου αφορά περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου.

Οι σχεδόν 500.000 εργαζόμενοι όμως θα συνεχίσουν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για την πρώτη κατοικία τους, αλλά και για το ενοίκιο του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι εργαζόμενοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες ανάγκες με τα 534 ευρώ που λαμβάνουν αντί μισθού και διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος. Όλα αυτά, την ώρα που οι επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται:

  • οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα του «click away» ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον,
  • οι επιχειρήσεις εστίασης (ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα),
  • οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού (π.χ., κινηματογραφικές αίθουσες και σινεμά),
  • οι επιχειρήσεις αθλητισμού, όπως τα γυμναστήρια,
  • οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τα τουριστικά γραφεία και
  • οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο το 20% του μηνιαίου μισθώματος, ενώ οι ιδιόκτητες θα λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση από το κράτος. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών το 60% του συμφωνημένου ενοικίου, αντί για το 50% του ανείσπρακτου ποσού που ισχύει σήμερα.

Για παράδειγμα, επιχείρηση καταβάλλει ενοίκιο 1.000 ευρώ τον μήνα. Τον Ιανουάριο θα πληρώσει για ενοίκιο το ποσό των 200 ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα λάβει 600 ευρώ από το κράτος ως αποζημίωση. Οι απώλειες για τον ιδιοκτήτη θα είναι 200 ευρώ τον μήνα, όση είναι και η απώλεια με το ισχύον πλαίσιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει ο επιμερισμός του κόστους: επιβαρύνεται κατά 60% το κράτος, κατά 20% ο εκμισθωτής και κατά 20% η επιχείρηση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο αποζημίωσης των νομικών προσώπων που κατέχουν ακίνητα για τα οποία εισπράττουν από τον περασμένο Μάρτιο μειωμένα μισθώματα. Μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις του κράτους.

 

Από το Blogger.