Αναδρομικά : Τι πρέπει να γνωρίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Αναδρομικά : Τι πρέπει να γνωρίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι


Εναν χρήσιμο οδηγό με 6 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις 4 κατηγορίες συνταξιούχων και δικαιούχων που περιμένουν αυξήσεις και αναδρομικά στο επόμενο διάστημα παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για 190.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται, τα αναδρομικά των κληρονόμων, ενώ τον επόμενο μήνα θα γίνει η κρίσιμη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα κομμένα αναδρομικά σε δώρα και επικουρικές.

1.ΕΡ.: Ποια είναι η προοπτική για να χορηγηθούν τα κοµµένα δώρα και τα αναδροµικά των επικουρικών συντάξεων;

ΑΠ.: Στις 15 Ιανουαρίου 2021, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνεται η τύχη των κομμένων αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα όλων των συνταξιούχων. Ετσι, χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να δικαιωθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να λάβουν όλοι τα κομμένα δώρα των 800 ευρώ για το διάστημα των 11 μηνών. Αναδρομικά 11μήνου διεκδικούν και οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ, ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων θα πρέπει να δοθούν και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων (δύο επιπλέον επικουρικές συντάξεις).

2.ΕΡ.: Τι θα γίνει µε όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη;

ΑΠ.: Κανείς συνταξιούχος που δεν έχει προσφύγει δικαστικά ως τον 10/2020 δεν δικαιούται ποσό πέραν του 11μήνου. Οσοι έχουν προσφύγει δικαστικά έχουν πιθανότητες να δικαιωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον το δικαστήριο τους δικαιώσει θα μπορούν να λάβουν επιπλέον ποσά πέραν των 11 μηνών με βάση την εκάστοτε δικαστική απόφαση κάθε φορά. Πέραν των επιπλέον μηνών, σε εκκρεμότητα στις εν λόγω δικαστικές διεκδικήσεις είναι και τα δώρα και τα επιδόματα για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Η πληρωμή των εν λόγω ποσών θα γίνεται με την εκτέλεση της κάθε δικαστικής απόφασης ξεχωριστά. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διεκδικήσεις δεν μπορεί πλέον να αφορά τις κύριες συντάξεις. Αντίθετα, μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών από τον 7/2020 κι έπειτα, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να διεκδικήσει τις εν λόγω κρατήσεις επί της επικουρικής του σύνταξης. Περαιτέρω οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να διεκδικήσουν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου που έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεχίζει όμως να παρακρατείται κανονικά.

3.ΕΡ.: Τι θα γίνει µε τις αυξήσεις και τα αναδροµικά για την κατηγορία των συνταξιούχων µε πάνω από 30  συντάξιµα έτη;

ΑΠ.: Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει να πληρωθούν οι αυξήσεις εντός Φεβρουαρίου με τη σύνταξη Μαρτίου 2021 και στη συνέχεια να δοθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων για 17 μήνες (Οκτώβριος 2019 – Μάρτιος 2021) μέσα στον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθούν μαζί αυξήσεις και αναδρομικά με τις συντάξεις Μαρτίου. Αυτό θα ξεκαθαρίσει στις αρχές του νέου έτους ανάλογα με την εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ (λόγω της πανδημίας) αφού θα πρέπει να γίνει και επανυπολογισμός των συντάξεων.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 13/5/2016 έως 30/12/2018 και καταβάλλεται στο ποσό της σύνταξης προσωπική διαφορά, αυτή διατηρείται μετά τον επανυπολογισμό. Ανάλογα με το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, η προσωπική διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη ή και μηδενική. Ομως, σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν λιγότερα από αυτά που έπαιρναν. 

4. ΕΡ.: Οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) θα πάρουν αυξήσεις και αναδροµικά;

ΑΠ.: Περίπου 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης η προσωπική διαφορά θα μειωθεί, όμως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη λαμβάνουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα καταφέρει να λάβει αύξηση στο εισόδημά της μετά το 2023.

Η αποπληρωμή των αναδρομικών για περίπου 190.000 συνταξιούχους με βάση όσα προβλέπει ο νόμος θα ολοκληρωθεί ως εξής:

– Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ. Μετά τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς θα λάβουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα, αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

– Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Δικαιούνται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40-50 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις ως το 2024. Για παράδειγμα, αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

– Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιούνται άμεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ και αναδρομικά τουλάχιστον 600 ευρώ.

5. ΕΡ.: Τι πρόκειται να γίνει µε τα αναδροµικά των κληρονόµων;

ΑΠ.: Ολοκληρώνεται την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στο efka.gov.gr για 172.222 κληρονόμους που παίρνουν συντάξεις θανάτου. Είναι πιθανόν να δοθεί παράταση. Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξή τους την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 υποβάλλουν μέσω της υπηρεσίας τα στοιχεία και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή σε αυτούς των μειώσεων. Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

6. ΕΡ.: Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδροµικά στους συνταξιούχους που εργάζονται;

ΑΠ.: Αυξήσεις και αναδρομικά δικαιούνται (και περιμένουν) και οι συνταξιούχοι που εργάζονται αφού άλλαξε το καθεστώς με τον νόμο Βρούτση. Πρόκειται για το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων μετά τη μείωση της «ποινής» στο 30%, αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Εδώ οι αυξήσεις από το νέο έτος (σχεδιάζεται με τις συντάξεις Απριλίου) θα είναι 75% και αναδρομικά που θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά, καθώς το νέο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

 

Από το Blogger.