Μείωση ενοικίων: Πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και τον Ιανουάριο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Μείωση ενοικίων: Πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και τον Ιανουάριο

Τι σχεδιάζεται με ενοίκια, αναστολές συμβάσεων ρυθμίσεις και αποζημιώσεις - Τι αναμένεται να αλλάξει στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Προς παράταση οδεύουν για τον Ιανουάριο μια σειρά από μέτρα στήριξης της οικονομίας όπως η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η αποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως επίσης και η αναστολή καταβολής δόσεων ρυθμισμένο να φύγω προς το Δημόσιο. Παράλληλα «τρέχει» και ο σχεδιασμός για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όπου αναμένονται μεταβολές σε διάφορους ορούς όπως για παράδειγμα η διατήρηση θέσεων απασχόλησης.

Η επέκταση του lockdown και τον Ιανουάριο οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να επεκτείνει για όσο χρειάζεται τα εν λόγω μέτρα προκειμένου να στηριχθούν τόσο επιχειρήσεις που μένουν κλειστές όσο και εργαζόμενοι τους, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ισχύσουν τα μέτρα αυτά και για τις λεγόμενες πληττόμενες επιχειρήσεις. Πήγες από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί επέκταση των μέτρων ενώ οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, προς επέκταση οδεύουν τα εξής μέτρα:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Στους προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ο κανόνας ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη. Έτσι, όσοι εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο δεν μπορούν να απολύσουν εργαζομένους έως το τέλος Μαρτίου του 2021. Για τον επικείμενο 5ο κύκλο, του Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μια παράταση της προστασίας κατά έναν επιπλέον μήνα, ώστε η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης να φτάσει έως το τέλος Ιουνίου. Η Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Αποζημιώσεις 534 ευρω: Oι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σθα μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Δόσεις ρυθμίσεων προς το Δημόσιο: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης θα δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιανουάριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Κούρεμα ενοικίων: Προς παράταση οδεύει η υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% τον Ιανουάριο. Το μέτρο θα αφορά, ενδεχομένως, όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Θα “πιάνει” δε την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

 

Από το Blogger.