ΑΔΕΔΥ: Να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια και εργατικό ατύχημα ο Covid19 - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΑΔΕΔΥ: Να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια και εργατικό ατύχημα ο Covid19


Να αναγνωριστεί η λοίμωξη κοροναϊού ως επαγγελματική ασθένεια, ζητάει η ΑΔΕΔΥ, αίτημα που έχουν διατυπώσει και οι ίδιοι οι υγειονομικοί και συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ η οποία έχει ζητήσει οι θάνατοι υγειονομικών να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα.

Νοσούν στη δουλειά και δεν προστατεύονται

Η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στην οποία ανήκουν οι δύο ομοσπονδίες των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτηριζει εγκληματικό, ευρύτερα οι εργαζόμενοι -όχι μόνο οι υγειονομικοί- να μην γνωρίζουν ότι αν νοσήσουν από την νόσο Covid19 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους θα προστατεύονται.

Η ελληνική κοινωνία, δοκιμάζεται από τη γενική απαγόρευση με αναστολή της κοινωνικής ζωής εξαιτίας της πανδημίας και είναι απροσδιόριστο πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, τονίζει η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι όμως, σε διάφορους κλάδους συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών της κοινωνίας.

Παράγοντας επαγγελματικού κινδύνου

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συμπληρώνει η ΑΔΕΥ, αντιμετωπίζει τον COVID19 μέχρι σήμερα μόνο ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά όχι ως παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου από τον οποίο χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι και εργαζόμενες ενώ παράλληλα έχει  εργαλειοποιήσει την πανδημία για την καταπάτηση ατομικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Μέσα στο  lockdown, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ,  οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου εκτίθενται στον θανατηφόρο ιό και αυτοί και τα νοικοκυριά τους. Οι ελλιπείς έλεγχοι, η αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα COVID19 στους χώρους δουλειάς και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει ακόμη και τη ζωή του.

Η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνει ότι ήδη από την αρχή της πανδημίας πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χώρες εκτός αυτής έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και προχώρησαν στην αναγνώριση του COVID19 ως επαγγελματική ασθένεια παρέχοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται

Στη χώρα μας, συμπληρώνει, μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία  για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT.

Εκτός από την πρόσφατη έκδοση του π.δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με το οποίο  συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid19 ως επαγγελματική ασθένεια, υπογραμμίζει.

Εγκληματικό – Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη

«Είναι εγκληματικό οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν ότι αν νοσήσουν από την νόσο Covid19 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους θα προστατεύονται.

• Απαιτούμε την αναφορά και την καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου που σχετίζονται με την εργασία.

• Απαιτούμε την επίσημη αναγνώριση του COVID-19 ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος.

• Απαιτούμε θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου COVID-19 που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας. Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη. Με τους συλλογικούς μας αγώνες θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

 

Από το Blogger.