Ο «πόλεμος» των navtex και το «blame game» της Άγκυρας για να τορπιλίσει τις διερευνητικές -Οι παράλογες απαιτήσεις και οι προκλήσεις στο Αιγαίο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ο «πόλεμος» των navtex και το «blame game» της Άγκυρας για να τορπιλίσει τις διερευνητικές -Οι παράλογες απαιτήσεις και οι προκλήσεις στο Αιγαίο


Η χώρα που χρησιμοποιεί τις navtex κυρίως ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, έγερσης αξιώσεων και μηχανισμό αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων κουνάει για μια ακόμη φορά το δάχτυλο στην Ελλάδα με αφορμή τη αεροναυτική άσκηση ‘’ΤΡΙΑΙΝΑ’’ και τις ανάλογες ναυτικές οδηγίες που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Άσκηση προγραμματισμένη, η οποία γίνεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Και με στοχευμένες navtex που αφορούν μόνο το χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιείται η εκπαίδευση των πλοίων του Στόλου και των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι τελευταίοι που έχουν δικαίωμα να ομιλούν για προκλητικές navtex, οι οποίες αυξάνουν την ένταση είναι οι γείτονες Τούρκοι όπως ξεκαθαρίζουν στο Ελληνικό επιτελείο. Την ώρα μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχουν στήσει  βιομηχανία navtex τις οποίες εκδίδουν ‘’κατά ριπάς’’ για να εμφανίσουν κυριαρχικά δικαιώματα. Την ώρα που δεσμεύουν μόνιμα τρεις μεγάλες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο,βόρεια κοντά σε Λήμνο-Σαμοθράκη, στο κέντρο του Αρχιπελάγους και στο Ικάριο για δήθεν ασκήσεις στις  οποίες σπάνια εμφανίζουν πολεμικά πλοία.

Ανάλογες ναυτικές οδηγίες εκδίδουν κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια σε θαλάσσιες περιοχές  γύρω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου όπου και εκεί σχεδόν ποτέ δεν εντοπίζονται από το σύστημα επιτήρησης να κινούνται Τουρκικά πλοία. Navtex εκδίδει η Άγκυρα ακόμα και σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται πάνω στα δρομολόγια των πλοίων της τα οποία είτε φεύγουν είτε επιστρέφουν από συμμαχικές ή άλλες αποστολές και πάντα σε περιοχές στις οποίες διεκδικούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Ακόμα πιο προκλητικοί όμως είναι οι γείτονες με τις ναυτικές οδηγίες για παρουσία υποβρυχίων τις λεγόμενες Subnote(SubmarineNotice) με  την Αθήνα να έχει εκφράσει σφοδρές αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ. Tο έκαναν  ακόμα και ανατολικά της Κρήτης στην είσοδο του ναυστάθμου της Σούδας επιχειρώντας να ‘’στραγγαλίσουν’’ τη ναυτική βάση και να ελέγχουν κάθε κίνηση των Ελληνικών υποβρυχίων στην περιοχή. Η δημοσιοποίηση των Subnote δεν είναι υποχρεωτική ωστόσο τα μέλη του ΝΑΤΟ φροντίζουν να ενημερώνουν τη Συμμαχία με τους Τούρκους να έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδα όπως η Γαλλία αλλά και οι ΗΠΑ.

Ακόμη πιο προκλητική όμως εμφανίζεται η Άγκυρα με τις navtex τις οποίες εκδίδει η Αθήνα για μικρής εμβέλειας ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε ακριτικά νησιά. Ακόμα και για βολές πολυβόλων των δυνάμεων Εθνοφυλακής το επιτελείο εκδίδει ως οφείλει οδηγίες γεγονός που προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Με πάγιο αίτημα την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών ακριτικών νησιών η Τουρκία σπεύδει να εκδώσει άμεσα antinavtex ειδικά τους τελευταίους μήνες κάθε φορά που μια Μονάδα σε κάποιο νησί θα εκπαιδεύει το προσωπικό της.

Για την Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο ο στόχος της Άγκυρας να δημιουργήσει ένταση ρίχνοντας την ευθύνη στην Αθήνα είναι ξεκάθαρος την ώρα που η Ελλάδα τονίζει εμφατικά ότι συζητά μόνο εάν σταματήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι προκλήσεις και μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα η Τουρκία επιθυμεί διάλογο άνευ όρων με γεμάτη την ατζέντα από τις διεκδικήσεις της. Αυτό το ‘’blame game’’ φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να παίξουν οι γείτονες σε μια προσπάθεια είτε να σύρουν την Αθήνα με όλες τις αξιώσεις τους στο τραπέζι είτε να τορπιλίσουν την προσπάθεια επιρρίπτοντας την ευθύνη στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr 

Από το Blogger.