Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας στη Βουλή: Ψηφίστηκαν επί της αρχής επέκταση στα 12 ν.μ. και Rafale - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας στη Βουλή: Ψηφίστηκαν επί της αρχής επέκταση στα 12 ν.μ. και Rafale

 


Ημέρα διπλού μηνύματος της Βουλής τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα όσο και για την αύξηση της αποτρεπτικής μας ισχύος σηματοδότησε η ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και η αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale που θα ενισχύσουν την Πολεμική μας Αεροπορία.

«Σημαντική ημέρα ομοψυχίας και ομοφωνίας» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο μέχρι και το Ταίναρο.

Υπέρ της επέκτασης των συνόρων της χώρας τάχθηκαν με διάφορες αποχρώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν θετικά επί της αρχής, πλην του ΚΚΕ, που τάχθηκε με το «παρών». Ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε αυτή τη στάση όλων των κομμάτων, μηδενός εξαιρουμένου, και του ΚΚΕ, όπως είπε, ως ιδιαίτερα σημαντική για τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η μόνη εσωκομματική διαφοροποίηση που υπήρξε ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο βουλευτής του Κώστας Ζουράρις δήλωσε ότι σε αντίθεση με το κόμμα του, στην ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα ψηφίσει «παρών» με την αιτιολογία πως η τμηματική επέκταση στο Ιόνιο είναι ένδειξη φόβου προς την Τουρκία!

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά από το 1947, με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, που το Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για την αύξηση της εθνικής κυριαρχίας, σημειώνοντας ότι με το κλείσιμο των κόλπων και τις νέες οριοθετήσεις η αύξηση της εθνικής μας κυριαρχίας ξεπερνά τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή το 10% της συνολικής επιφάνειας της ελληνικής επικράτειας ή μιάμιση φόρα το μέγεθος της Κρήτης. Υπογράμμισε ότι πράγματι είναι μια τμηματική άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν σημαίνει ότι δεν διατηρούμε τα αναφαίρετα δικαιώματά μας για την επέκταση στα 12 ν.μ. σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας και σε χρόνο που η χώρα μας θα κρίνει. Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων γιατί δεν επεκτείνονται τα σύνορα δυτικά και νοτίως της Κρήτης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες και αυτό θα γίνει σε επόμενο χρόνο, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ως ιδιαίτερη θετική και την ξεκάθαρη δήλωση που έχει κάνει και ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Λαβρόφ, που έχει καταστήσει σαφές ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. σε όλη την επικράτεια.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, που προσπάθησαν να διασυνδέσουν το θέμα με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν φοβάται τις διερευνητικές και πως ότι η Τουρκία, ύστερα από μια περίοδο προκλήσεων, κατάλαβε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνυφασμένες με τις ελληνοτουρκικές. Η σκληρή δουλειά της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς. Ετσι, η Αγκυρα αποδέχεται το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, έστω και με καθυστέρηση. Η Ελλάδα θα προσέλθει στον επόμενο γύρο με αυτοπεποίθηση και ορθή επιχειρηματολογία, αλλά και με ισχυρές συμμαχίες. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: συζήτηση περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο».

Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο είναι μια πράξη συμβολική, ιστορική και ουσιώδης», η στάση όλων των κομμάτων εκπέμπει «πολιτικό νόημα ουσίας, ότι είμαστε ενωμένοι» και σε σχέση με την Τουρκία είπε πως «η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή, δεν φοβάται καμία συνάντηση, καμία διερευνητική επαφή και να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της με αποτελεσματικότητα και επιτυχία».

Με ευρύτερη πλειοψηφία αναμένεται, από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, ότι τελικά θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτηση των 18 Rafale, 6 νέων και 12 μεταχειρισμένων, από τη γαλλική αεροπορία.

Από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής δεν διαφάνηκε να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά δε οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά κυρίως επικεντρώθηκαν επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου με το χαρακτήρα του «επείγοντος», όμως όπως αντέτεινε ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «οι καιροί δεν είναι για αναβολές αλλά για επισπεύσεις…».

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν οι εισηγητές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ελληνικής Λύσης, «κατά» του ΚΚΕ ενώ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν.

Από το Blogger.