Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε Κόκκινα Δάνεια στην Ευρωζώνη το 2020 - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε Κόκκινα Δάνεια στην Ευρωζώνη το 2020


Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο 28,85% στη χώρα μας έναντι μόλις 2,82% στην Ευρωζώνη

Πρωταθλήτρια στα «κόκκινα» δάνεια αναδείχθηκε η Ελλάδα και στο τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Συγκεκριμένα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων ανήλθε στο 28,85% έναντι 2,82% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη, με το τελευταίο ποσοστό να είναι το χαμηλότερο από το 2015 που δημοσιεύονται τα σχετικά στοιχεία.

Επιπροσθέτως αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες στην Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη λόγω του κορονοϊού, συγκαλύπτουν την πραγματική εικόνα τους, η οποία αναμένεται να φανεί μετά τη λήξη των αναστολών.Το υψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας δυσκολεύει τις πρωτοβουλίες των τραπεζών μετά τη λήξη των μορατόριουμ που έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Ο φόβος μιας νέας αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις τους στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και στα κεφάλαιά τους.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή στο 15% σε ό,τι αφορά το δείκτη CET 1 και το δείκτη ιδίων κεφαλαίων Tier 1, ενώ οριακά πιο πάνω από το 15% διαμορφώνεται ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.Με βάση τα στοιχεία του γ’ 3μήνου του 2020, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρωζώνη σε ότι αφορά τα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή αυτά που ελέγχονται απευθείας από την ΕΚΤ, ενισχύθηκε κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 3μηνο. Ο συνολικός δείκτης κοινών ιδίων κεφαλαίων (CET1) διαμορφώθηκε στο 15,21%, ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 16,51% και ο συνολικός δείκτης στο 19,05% από 18,66% το αμέσως προηγούμενο 3μηνο. Τους υψηλότερους δείκτες διαθέτει η Εσθονία με 28,78%, ενώ ο χαμηλότερος καταγράφεται στην Ισπανία με 12,54%.

Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν και οι δείκτες ρευστότητας που ενισχύθηκαν στο 5,63% από 5,33%, βελτίωση που πυροδοτήθηκε από τη μείωση της έκθεσης πιστωτικού κινδύνου από τα 25 τρισ. ευρώ στα 23,6 τρισ. ευρώ.

Προβληματισμό εντούτοις για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη προκαλεί η μείωση το γ’ 3μηνο του 2020 της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 2,12% από τριπλάσιο περίπου ποσοστό, δηλαδή 5,83% τον προηγούμενο χρόνο.

Από το Blogger.