Προσοχή: Αυτές είναι οι «παγίδες» της μείωσης των φορολογικών συντελεστών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Προσοχή: Αυτές είναι οι «παγίδες» της μείωσης των φορολογικών συντελεστών


Η κυβέρνηση, υιοθετώντας τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, θα βάζει όλα τα εισοδήματα σε έναν ενιαίο «κορβανά», με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

Επικίνδυνους «ελιγμούς» επιχειρεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της φορολογίας, βάζοντας στο επίκεντρο εκατομμύρια φορολογουμένους που απειλούνται με επιπλέον φόρους.

Το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει ότι εξετάζει σοβαρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, υιοθετώντας πρακτικά το πλαίσιο των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εισαγάγει ακόμα έναν φορολογικό συντελεστή, ύψους 9%, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι συντελεστές για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς με την εξής κλίμακα:

  • Από 0 έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%,
  • από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και
  • για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και άνω με συντελεστή 45%.

Φαίνεται όμως ότι πίσω από αυτό το μέτρο κρύβεται το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης: στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση Πισσαρίδη για επιβολή ενιαίας φορολόγησης σε όλα τα εισοδήματα. Πρόκειται για μια πρόταση-σοκ, επιβεβαιώνοντας όσους χαρακτήρισαν την έκθεση του νομπελίστα καθηγητή ως ένα κείμενο με μέτρα, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα Μνημόνια των προηγούμενων ετών.

Με την πρόταση Πισσαρίδη, όλα τα εισοδήματα θα μπαίνουν σε έναν ενιαίο «κορβανά» και θα φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, με συνέπεια οι περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

Έως σήμερα ένας μισθωτός που εισέπραττε και ένα ενοίκιο φορολογούνταν ξεχωριστά για κάθε εισόδημα που δήλωνε στην Εφορία. Το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για φορολόγηση όλων των εισοδημάτων, από κάθε πηγή, με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή.

Για παράδειγμα, σήμερα ένας μισθωτός που δηλώνει εισόδημα 18.000 ευρώ τον χρόνο πληρώνει φόρο εισοδήματος 2.135 ευρώ. Ο ίδιος φορολογούμενος εισπράττει ενοίκια ύψους 10.000 ευρώ. Γι’ αυτό το εισόδημα φορολογείται ξεχωριστά και καταβάλλει φόρο 1.200 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, θα πληρώσει στην Εφορία 3.203 ευρώ για τον μισθό του και το ενοίκιο που εισπράττει.

Θα πληρώσει περισσότερα

Με την πρόταση Πισσαρίδη, την οποία η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να υιοθετήσει, ο ίδιος μισθωτός θα φορολογηθεί για συνολικό εισόδημα 28.000 ευρώ και ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλει αγγίζει τα 4.883 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει στην Εφορία περισσότερο φόρο ύψους 1.680 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα πετύχει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αυξάνοντας παράλληλα και τα έσοδα του κράτους. Σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σημαντική ενίσχυση των κρατικών ταμείων.

Ωστόσο με αυτό τον τρόπο πλήττεται ακόμα μία φορά η λεγόμενη «μεσαία τάξη», που έχει σηκώσει στους ώμους της όλα τα βάρη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, ενώ βιώνει και τα δεινά της υγειονομικής κρίσης, με τα συνεχή lockdowns και τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, που προβλέπουν εξαιρετικά μειωμένους μισθούς.

 

Από το Blogger.