Προς παράταση η καραντίνα – Τι θα γίνει με σχολεία, μετακινήσεις και καταστήματα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Προς παράταση η καραντίνα – Τι θα γίνει με σχολεία, μετακινήσεις και καταστήματα


Από τις 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα είναι σε καθεστώς lockdown. Θεωρητικά στις 7 Ιανουαρίου εκπνέει η παράταση που είχε δοθεί από την κυβέρνηση στα νέα μέτρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, πως θα υπάρξει και νέα παράταση. 

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει έτσι ώστε να πάρει απόφαση για τα σχολεία, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων που εξετάζονται.

Το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται πως οδεύει για τις 8 Ιανουαρίου (όπως αναφέρουν με τα δημοτικά να έχουν την πρωτιά), ενώ σχετικά με την αγορά αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων στις 18 Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θέλουν να δουν τις δυο πρώτες εβδομάδες ανοίγματος των σχολείων και πως θα διαμορφωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω άρση μέτρων στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δοθεί το «ΟΚ» για ψώνια μέσα στο κατάστημα αυτά θα γίνονται με την εφαρμογή του click in shop, μια «εξέλιξη» του click away που επί της ουσίας θα επιτρέπει στον καταναλωτή να κλείσει ραντεβού για να μπει μέσα στο κατάστημα και να ψωνίσει, σε ορισμένο χρόνο και πάντα τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η σκέψη, αλλά και αιτήματα από διάφορους φορείς, να εφαρμοστεί νωρίτερα αυτό το μέτρο σε περιοχές που είναι «καθαρές» επιδημιολογικά και δεν έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, ειδικότερα όσο δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Αυτή, αναμένεται να είναι και μια από τις τελευταίες απαγορεύσεις που θα αρθούν, καθώς οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θέλουν να είναι βέβαιοι πως δεν θα γίνει διασπορά ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες από τυχόν μετακινήσεις πολιτών από περιοχές που είναι «κόκκινες» στην παρούσα φάση, προς άλλες που δεν έχουν τόσο μεγάλο ιικό φορτίο.

Τη Δευτέρα κληρώνει για τα σχολεία

Οι αποφάσεις, πάντως, για τομείς της κοινωνίας που μπορεί να ανοίξουν αναμένονται τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2021. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα σχολεία, καθώς στις 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των γιορτών, παρά το lockdown, υπήρξε έντονη κινητικότητα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν την αποτύπωσή της στα επιδημιολογικά δεδομένα. Έτσι, η τελική απόφαση μετατέθηκε για τη Δευτέρα, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ερώτημα που του έγινε για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου, ο κ. Γώγος τόνισε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε, άρα θα ξέρουμε πώς οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν στην επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται διατάξεις του lockdown για αρκετό καιρό, μέχρι να προχωρήσει ο... εμβολιασμός.

Η μάσκα θα μας συνοδεύσει για αρκετούς μήνες ακόμα, μέχρι να αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία και να αρθούν πλήρως τα μέτρα.

 

Ακριβής πρόβλεψη για το πότε θα συμβεί αυτό είναι επισφαλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο, με βάση τον ρυθμό που κινούνται τα πράγματα η λογική λέει πως θα φτάσουμε ή και θα ξεπεράσουμε την Άνοιξη για να ζήσουμε κάτι τέτοιο…




 

Από το Blogger.