Όλα αλλάζουν στην Μέση Ανατολή: Το Ιράν ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Όλα αλλάζουν στην Μέση Ανατολή: Το Ιράν ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου


Το Ιράν έχει ενημερώσει τον παρατηρητή του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ότι σχεδιάζει να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 20%, στο πυρηνικό εργοστάσιό του Fordow, ένα επίπεδο που είχε πετύχει πριν από τη διεθνή συμφωνία του 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας (IAEA).

Έτσι το Ιράν ως "καλωσόρισμα" στον Τ.Μπαίντεν ετοιμάζεται να αλλάξει την Μ.Ανατολή σε μια κατάσταση που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει. 

Η κίνηση είναι η τελευταία σε μια σειρά πρόσφατων γνωστοποιήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς την IAEA για τις προθέσεις της να παραβιάσει περαιτέρω την JCPOA (συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος), τους όρους της οποίας άρχισε να αθετεί το 2019.

Αυτό το βήμα είναι ένα από τα πολλά που περιλαμβάνονται σε ένα νόμο που ψηφίστηκε από το ιρανικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

«Το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι για να συμμορφωθεί με ένα νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν σκοπεύει να παραγάγει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού (LEU) έως και 20% στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Fordow», ανέφερε η IAEA σε ανακοίνωσή της.

Μια έκθεση του Οργανισμού αυτού του ΟΗΕ προς τα κράτη μέλη της νωρίτερα χθες Παρασκευή, έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Reuters, είχε παρόμοια διατύπωση στην περιγραφή μιας επιστολής του Ιράν προς την IAEA, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου.

«Η επιστολή του Ιράν προς τον Οργανισμό… δεν ανέφερε διόλου ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα εμπλουτισμού», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Το εργοστάσιο Fordow είναι χτισμένο μέσα σε ένα βουνό, προφανώς για την προστασία του από εναέριους βομβαρδισμούς και η συμφωνία του 2015 δεν επέτρεπε τον εμπλουτισμό εκεί. Το Ιράν εμπλουτίζει ήδη στο Fordow χρησιμοποιώντας φυγοκεντρητές IR-1 πρώτης γενιάς.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει παραβεί το όριο 3,67% της συμφωνίας για την καθαρότητα στην οποία μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο, αλλά έχει φτάσει μόνο στο 4,5% μέχρι στιγμής, πολύ χαμηλότερο από το 20% που πέτυχε πριν από τη συμφωνία και το 90% που είναι απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο κύριος στόχος της διεθνούς συμφωνίας JCPOA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν να παρατείνει το χρόνο που το Ιράν θα χρειαζόταν να παραγάγει επαρκές σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αν το επέλεγε, σε τουλάχιστον ένα χρόνο από περίπου δύο έως τρεις μήνες. Εκείνη η συμφωνία κατάργησε επίσης τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

 

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και η IAEA πιστεύουν ότι το Ιράν διέθετε ένα μυστικό, συντονισμένο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων που διέκοψε το 2003. Το Ιράν αρνείται ότι είχε ποτέ ένα.



 

Από το Blogger.