Προσοχή Ξεκινούν οι αναρτήσεις των διορθωμένων δασικών χαρτών – Πότε και με ποιες περιοχές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Προσοχή Ξεκινούν οι αναρτήσεις των διορθωμένων δασικών χαρτών – Πότε και με ποιες περιοχές


Αρχίζει την Παρασκευή η σταδιακή ανάρτηση των αναμορφωμένων και διορθωμένων δασικών χαρτών σε ολόκληρη τη χώρα.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Στους χάρτες έχουν αποτυπωθεί οι εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό χαρακτήρα τους πριν από το 1975, με νόμιμες πράξεις της διοίκησης, και διατηρούν σήμερα τη χρήση που τους αποδόθηκε.

Οι εκτάσεις αυτές εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών και οι ιδιοκτήτες τους, κυρίως αγρότες, θα μπορούν να συνεχίσουν να τις αξιοποιούν. Πρόκειται για διανομές, αναδασμούς, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση και άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση καταγράφονται οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό χαρακτήρα τους πριν από το 1975, με τις σχετικές συνέπειες στους νέους δασικούς χάρτες.

Με την εκ νέου ανάρτηση των χαρτών οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πληροφορηθούν εάν οι εκτάσεις τους τίθενται πλέον αυτόματα εκτός των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας. Από το καλοκαίρι, όταν υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση, άρχισε ένας αγώνας δρόμου στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος για την αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών, κυρωθέντων και μη, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων, δασολογών και του ΓΕΩΤΕΕ κατά της υπουργικής απόφασης, ενώ η ΠΟΜΙΔΑ και η Ενωση Ιδιοκτήτων Αγροτικών Ακινήτων έχουν ασκήσει παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής της.

Όσον αφορά τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων που είχαν υποβληθεί και απορριφθεί, παραπέμπονται, με επιμέλεια της διοίκησης, ώστε να εξεταστούν ως εμπροθέσμως ασκηθείσες αντιρρήσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών.

Παράλληλα, κατά των εκ νέου αναρτηθέντων χαρτών δύνανται να υποβάλουν αντιρρήσεις εντός 105 ημερών όσοι πολίτες δεν είχαν ασκήσει αντίρρηση, ενώ όσοι έχουν ασκήσει δύνανται να υποβάλουν πρόσθετους ισχυρισμούς που αφορούν τη σύννομη αλλαγή χρήσης.

Το χρονοδιάγραμμα των αναρτήσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια, οι αναρτήσεις αρχίζουν την Παρασκευή σε:

  • Καβάλα, Πιερία, Δράμα, Αρκαδία, Καστοριά, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο
  • Στις 22/01 σε Εύβοια, Φωκίδα, Αθήνα, Κέρκυρα, Σάμο, Αργολίδα, Κορινθία, Φλώρινα και
  • στις 29/01 σε Ηράκλειο, Λασίθι, Λέσβο, Γρεβενά, Σέρρες, Ροδόπη.

Ο προγραμματισμός προβλέπει αναρτήσεις έως τις 26 Φεβρουαρίου, που, μεταξύ άλλων, αφορούν τη δυτική Αττική, τμήματα της ανατολικής Αττικής και τον Πειραιά.

 

Από το Blogger.