Ελβετία: Χρεοκοπία απειλεί τα μισά εστιατόρια και ξενοδοχεία, λόγω καραντίνας… - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Ελβετία: Χρεοκοπία απειλεί τα μισά εστιατόρια και ξενοδοχεία, λόγω καραντίνας…


Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις το τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων στην Ελβετία κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αν δεν λάβουν κάποια κρατική στήριξη για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τα μέτρα για την πανδημία, προειδοποίησε σήμερα το συνδικαλιστικό τους όργανο.

Η ελβετική κυβέρνηση πιθανότατα θα παρατείνει αυτήν την εβδομάδα το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των χώρων ψυχαγωγίας, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με την ελπίδα ότι θα μειωθούν τα κρούσματα της Covid-19 και οι θάνατοι. Οι περιορισμοί αυτοί επρόκειτο αρχικά να αρθούν στις 22 Ιανουαρίου.

Όμως “μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα μισά εστιατόρια και ξενοδοχεία θα χρεοκοπήσουν αν δεν λάβουν από τώρα κάποια αποζημίωση”, προειδοποίησε η GastroSuisse, η ομοσπονδία εστιατόρων και ξενοδόχων.

Η ομοσπονδία, αφού ρώτησε περίπου 4.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχείων, εκτιμά ότι το 98% από αυτούς χρειάζονται κατεπειγόντως οικονομική στήριξη. “Απειλείται η ύπαρξή τους αν δεν λάβουν τώρα χρήματα”, τόνισε ο πρόεδρος της GastroSuisse, Καζιμίρ Πλάτσερ.

Τον Οκτώβριο, όταν άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η ομοσπονδία προειδοποιούσε ότι κινδύνευαν να χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας στον τομέα αυτόν. Τους δύο τελευταίους μήνες του έτους σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων του τομέα αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους, μετά τις απολύσεις της άνοιξης και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και τρίτο κύμα απολύσεων.

Από την πλευρά της η USAM, το συνδικάτο που εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελβετία, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην παρατείνει, ούτε να ενισχύσει τα μέτρα.

Η Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει καθημερινά περίπου 4.000 κρούσματα της Covid-19. Την Παρασκευή τα κρούσματα ανέρχονταν συνολικά σε 476.000 και οι θάνατοι σε 7.545.

Εξαδάκτυλος: Καλύτερα να ανοίγαμε το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την αντίθεσή του για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζει ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει το λιανεμπόριο αντί να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία.

Αυτό είπε τόσο στην εκπομπή «Τώρα Ο,τι Συμβαίνει» στο OPEN TV ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος όσο και με ανάρτησή του στο Twitter λίγες μόλις ώρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής: «Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση».

Αντίδραση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών: «Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση»

«Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τις απογευματινές ανακοινώσεις Χαρδαλιά ότι θα παραμείνουν κλειστά τα μαγαζιά, στο πλαίσιο του lockdown.

Στην ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζει ότι το λιανικό εμπόριο είναι κλειστό για 8η εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα “εύκολο στόχο”.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

“Μία ακόμα έκπληξη προέκυψε για τον κλάδο του λιανεμπορίου. Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος.

Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων.

ΕΒΕΠ: «Ώρα κρίσιμων αποφάσεων και δύσκολων επιλογών για την αγορά»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, προειδοποιεί με δική του ανακοίνωση για το “ενδεχόμενο καταγραφής στις αρχές του έτους ενός διψήφιου ποσοστού ύφεσης”.

“Οι αντοχές και οι δυνάμεις μας δοκιμάζονται πολύ σκληρά από τη ψυχολογική και οικονομική κόπωση της νέας παράτασης του lockdown” συμπληρώνει.

Η ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΒΕΠ

«Η επιστροφή στον πολυπόθητο κανονικό τρόπο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να αποτελεί τον κύριο στόχο όλων μας, αλλά η αρμόδια Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε και πρότεινε στη κυβέρνηση, πως επί του παρόντος, δεν είναι επιδημιολογικά επιτρεπτή η λειτουργία της αγοράς, ούτε καν με το click away. Με την παρούσα λοιπόν κατάσταση της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει πλέον να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο καταγραφής στις αρχές του έτους ενός διψήφιου ποσοστού ύφεσης.

Η δυσάρεστη αναβολή της “επαναλειτουργίας” με τη μέθοδο του click away και η απομάκρυνση της εφαρμογής του “click in shop” στο οποίο η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για τη περίοδο των εκπτώσεων είναι προφανές ότι θα δυσχεράνει περαιτέρω την ανάταξη της κατανάλωσης και άρα την ανάκαμψη της οικονομίας. Διαπιστώσαμε, πως το “click away” στις γιορτές, έδωσε ότι μπορούσε να δώσει, με τρεις στους δέκα καταναλωτές να το επιλέγουν, με συνολικά 35.000 επισκέψεις καθημερινά και με τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν κατά μ.ο. το 15% του συνήθους ημερήσιου τζίρου τους, ενώ οι μεγαλύτερες κατά μ.ο. 35%.

Η επαναφορά λοιπόν του click away και της μετεξέλιξης του σε click in shop στο λιανεμπόριο, σε συνδυασμό με την έναρξη των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου, θα έδινε μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Σημειωτέον, πως ο χειμερινός εκπτωτικός τζίρος τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5 δις ευρώ, ενώ το 2020 με 5,3 δις ευρώ είχε παρουσιάσει ετήσια αύξηση με 8% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Φεβρουάριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις κρατώντας “μικρό καλάθι”, έχουν θέσει ως ρεαλιστικό στόχο να διασώσουν τουλάχιστον το 1/3 του περυσινού εκπτωτικού τζίρου, εάν βεβαίως δοθεί εγκαίρως η ευκαιρία, έστω μιας “υβριδικής λειτουργίας” τους. Είναι πράγματι ώρα κρίσιμων αποφάσεων και δυστυχώς δύσκολων επιλογών, καθώς προέχει η ευθύνη της δημόσιας υγείας και έπεται αυτή απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς. Οι αντοχές και οι δυνάμεις μας δοκιμάζονται πολύ σκληρά από τη ψυχολογική και οικονομική κόπωση της νέας παράτασης του lockdown. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σωσίβιο επιβίωσης σε πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να αποτρέψουν τον κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας. Προσώρας,τελούμε εν αναμονή…»

 

Από το Blogger.