Εκεί που μας χρωστάγανε… Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Εκεί που μας χρωστάγανε… Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της

Εκεί που μας χρωστάγανε… Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της

“Η Ελλάδα είναι αυτή που συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της και την προκλητική ρητορική της από τότε που ξεκίνησαν οι διερευνητικές συζητήσεις”, υποστηρίζουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι ίδιες πηγές απαντώντας στην αντίδραση της Αθήνας για το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ στο Αιγαίο λένε προκλητικά πως “το Τσεσμέ διεξάγει έρευνες σε διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίο”, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει το έργο του έως τις 2 Μαρτίου.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα διακινεί η τουρκική πλευρά, οι έρευνες του Τσεσμέ δεν αφορούν στον θαλάσσιο πυθμένα και βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες ενέργειες και συγκεκριμένα “τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο HS Ναυτίλος, που ανήκει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Λέσβου και στα βόρεια της Χίου και της Ικαρίας κι εντός των διεθνών υδάτων”, ενώ προσθέτουν ότι ανάλογη δραστηριότητα υποβρύχιων ερευνών πραγματοποιεί και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο AEGAEO μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα, χωρίς να είναι σαφές στη Navtex, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, πότε θα ολοκληρωθούν.

Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της

“Ομοίως και η ανακοίνωση για πραγματοποίηση άσκησης με πυρά στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο μεταξύ 17 Μαρτίου και 27 Απριλίου 2021, όπου περιλαμβάνει περιοχές χωρικών υδάτων νησιών με μη αποστρατικοποιημένο καθεστώς, όπως η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, η Χίος, η Σαμοθράκη, αποκαλύπτει ότι η πλευρά που αυξάνει την ένταση είναι η Ελλάδα.

Παρόλο που η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ακόμη και κατά την περίοδο των διαβουλευτικών επαφών, η Τουρκία τηρεί μία υπομονετική, αποφασιστική και ψύχραιμη στάση, προκειμένου να υπάρξει μία δίκαιη, νόμιμη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας, τον αμοιβαίο διάλογο και τις συνομιλίες και στη βάση μίας σοβαρής και ειλικρινούς προσέγγισης.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα, ως απάντηση στην εποικοδομητική στάση που τηρούμε από την αρχή, είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση, τις ενέργειες και τα λόγια που κλιμακώνουν την ένταση και να καταβάλει προσπάθειες για μία λύση μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου και συνομιλιών”.

Οι πηγές καταλήγουν ότι οι δηλώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αυξάνει τις εντάσεις δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και ότι η Άγκυρα “παρακολουθεί αυτές τις αντιδράσεις, οι οποίες προφανώς γίνονται για να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα, με λύπη και έκπληξη”.

capital.gr πληροφορίες από dailysabah.com, Anadolu

 

Από το Blogger.