Κύπρος: Με απόδοση ευθυνών το πόρισμα για το κατασκοπευτικό βαν των Ισραηλινών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Κύπρος: Με απόδοση ευθυνών το πόρισμα για το κατασκοπευτικό βαν των Ισραηλινών


Μιχάλης Χατζηβασίλης   

Με εισηγήσεις για ποινικές διώξεις κατά ιδιωτών και εταιρειών φαίνεται ότι κλείνει ενάμιση χρόνο μετά η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν το οποίο εντοπίστηκε στη Λάρνακα με διάφορα συστήματα. Ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης διαβιβάστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες, ενώ πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο ιδιώτης ποινικός ανακριτής που διορίστηκε για να εποπτεύει τις έρευνες, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, θα ετοιμάσει ξεχωριστή έκθεση που αφορά στο πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά και για αξιωματικούς της Αστυνομίας. 

Για την υπόθεση λήφθηκαν δεκάδες καταθέσεις από το ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας το οποίο εξέτασε τον εξοπλισμό του βαν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η εταιρεία WiSpear του Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο. Η έρευνα κάλυψε και τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο Αβνί Σαχάκ και την εταιρεία του CIS. Και για τους δύο είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά το ένταλμα κατά του Αβνί Σαχάκ ακυρώθηκε πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην εισηγητική έκθεση των ανακριτών φαίνεται να προκύπτουν ευθύνες για εκπροσώπους εταιρειών ή και Κύπριους υπαλλήλους που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, παραβίαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, παραβίαση της νομοθεσίας περί τοποθέτησης κεραιών κ.ά. Ευθύνες φαίνεται να προκύπτουν και για την πιλοτική εγκατάσταση συστήματος WiFi στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας με την τοποθέτηση κεραιών, αλλά και για το γεγονός ότι το βαν εισήχθη στην Κύπρο αφού δηλώθηκε ότι έφερε «μετεωρολογικό εξοπλισμό», ενώ στην ουσία ήταν άλλος ο σκοπός του.

Το ενδεχόμενο πιθανής διάπραξης ποινικών αδικημάτων θα εξετάσει ο Γενικός Εισαγγελέας για να αποφασίσει εναντίον ποιων και για ποια αδικήματα θα ασκηθούν διώξεις. Την έρευνα επόπτευε μετά τον διορισμό του ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος ήταν σε συνεχή επαφή με την ανακριτική ομάδα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ειδική ξεχωριστή έκθεση για την υπόθεση και για τυχόν ευθύνες κυβερνητικών υπαλλήλων ή άλλων, ετοιμάζει ο ποινικός ανακριτής Ηλίας Στεφάνου, που διορίστηκε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για να παρακολουθεί τις έρευνες και να δίνει οδηγίες. Κι αυτό μετά που οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους ότι συνεργάζονταν τόσο με αξιωματικό της ΥΚΑΝ όσο και της ΚΥΠ, οι οποίοι είχαν γνώση των δυνατοτήτων παρακολούθησης επικοινωνιών του βαν, χωρίς να αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να τις είχαν αξιοποιήσει. 

Σημειώνεται ότι στους υπολογιστές που κατασχέθηκαν από εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, εντοπίστηκαν χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις υπολογιστών, αλλά δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να παραπέμπουν σε παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.  

Φιλελεύθερος

 

Από το Blogger.