Η Δανία βγάζει «διαβατήριο» Covid για σταδιακό άνοιγμα έως το τέλος Μαΐου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Η Δανία βγάζει «διαβατήριο» Covid για σταδιακό άνοιγμα έως το τέλος Μαΐου

Η Δανία βγάζει «διαβατήριο» Covid για σταδιακό άνοιγμα έως το τέλος Μαΐου

Το δικό της "διαβατήριο" Covid, το αποκαλούμενο "coronapas" άρχισε να χρησιμοποιεί από την Τρίτη η Δανία με στόχο το σταδιακό άνοιγμα της χώρας έως το τέλος Μαΐου.

Το sundhed.dk και η εφαρμογή MinSundhed θα δώσουν στους Δανούς την ευκαιρία να δείξουν το "coronapas" τους. Με αυτό ο πολίτης θα μπορεί να εισέρχεται σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής ή ακόμη και σχολές οδήγησης ενώ η επίδειξή του θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη προσβληθεί από Covid19 με θετικό τεστ δύο έως 12 εβδομάδων, είτε έχει βρεθεί αρνητικός τουλάχιστον τις τελευταίες 72 ώρες.

Σημειώνεται πως η Δανία είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζει το σύστημα με το "διαβατήριο" Covid, ενώ έχει διευκρινιστεί πως δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν για ταξίδια. Η κυβέρνηση στοχεύει να το κάνει αυτό μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, το "coronapas" θα είναι υποχρεωτικό για την πρόσβαση στους ανοικτούς χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, των οποίων το άνοιγμα έχει προβλεφθεί για τις 21 Απριλίου, και στη συνέχεια για τα εστιατόρια, τα μουσεία, τα θέατρα και τους κινηματογράφους από τις 6 Μαΐου. Το ευρύτερο άνοιγμα προβλέπεται για τις 21 Μαΐου, καθώς η ημερομηνία αυτή αναμένεται να συμπίπτει με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Όπως διαβεβαιώνουν οι Αρχές της Δανίας, τα "coronapas" είναι προαιρετικά, αλλά πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το σύνολο του πληθυσμού της χώρας να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο εμβόλιο, θεωρητικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί της κυκλοφορίας ενός ψηφιακού "πράσινου πιστοποιητικού" για την ελεύθερη μετακίνηση και πάλι εντός της ΕΕ.

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε τη λύση που συμβάλλει στο σταδιακό άνοιγμα της Δανίας. Εργαζόμαστε σκληρά υπό υψηλή πίεση τελευταία. Οπότε είναι υπέροχο να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε" δήλωσε ο Morten Elbæk Petersen, διευθυντής του sundhed.dk.

Ο 42χρονος Χόισγκαρντ, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών κατάφερε να ξαναπάει στον κουρέα: "Είχα τρεις μήνες που περίμενα να πάω για κούρεμα" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε: "Έκανα τεστ το Σάββατο, ισχύει έως σήμερα το απόγευμα. Συνηθίζω να κάνω τεστ μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, άρα δεν είναι πραγματικά πρόβλημα για μένα". Επίσης, η κομμώτρια Περνίλε Νίλσεν είναι ενθουσιασμένη που θα ξαναβρεί τους πελάτες της έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες "λουκέτου". "Περιμέναμε τόσο καιρό αυτό το άνοιγμα! Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε και εάν το "coronapas’" είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, ας το κάνουμε", δήλωσε η υπεύθυνη του κομμωτηρίου, υπολογίζοντας στη συνεργασία των πελατών, που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού από τότε που άνοιξε το κομμωτήριο στο τέλος Μαρτίου.

Πρόστιμα για επιχειρήσεις και πελάτες

Οι επιχειρηματίες που δεν απαιτούν την επίδειξη των "coronapas" μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο τουλάχιστον 400 ευρώ, που μπορεί να φθάσει και τα 6.000 ευρώ σε περίπτωση που το αδίκημα επαναληφθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για τους πελάτες, το πρόστιμο θα είναι περίπου 330 ευρώ.

Μια μέθοδος εξαναγκασμού, που προκαλεί επίσης αντιδράσεις. Το Σάββατο, το κίνημα κατά των περιορισμών "Men In Black" οργανώνει μια νέα διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, με βασικό σύνθημα κατά των "coronapas". Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιστρέφουν μερικώς στα σχολεία τους από σήμερα δεν υπόκεινται στην υποχρέωση των "coronapas", αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικό έλεγχο για όλους τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω και για τους εκπαιδευτικούς.

Σημειώνεται ότι περίπου το 7% των 5,8 εκατ. κατοίκων της Δανίας έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 13,3% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Από το Blogger.