«Πρεμιέρα» για την εστίαση: Ανοίγει σήμερα μετά από lockdown έξι μηνών

«Premiera» gia tin estiasi: Anoigei simera meta apo lockdown exi minon

Μετά από lockdown έξι μηνών, η εστίαση ανοίγει ξανά, σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου- μία ημέρα που ανέμεναν με ανυπομονησία πολλοί Έλληνες, δεδομένης της κόπωσης που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για τον κορονοϊό και οι οικονομικές τους επιπτώσεις.

 Με τους καταστηματάρχες να έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για να λειτουργήσουν με βάση τα νέα δεδομένα, ο κλάδος υποδέχεται τους πελάτες με ασφάλεια, σε μια ιδιαίτερα σημαντική «πρόβα» για την επιστροφή της «κανονικότητας», και καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί.

 

Συνοπτικά, ανοίγουν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με εξωτερικούς χώρους και χωρίς μουσική. Οι πελάτες θα είναι καθήμενοι, με μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, και κλείσιμο των μαγαζιών στις 22.45.

Όσον αφορά στο 13033, οι πολίτες θα στέλνουν τον κωδικό 6. Στα καταστήματα θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, ενώ θα πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι.

Υποχρεωτικές είναι οι μάσκες για το προσωπικό- που θα υποβάλλεται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self test- μα και για τους πελάτες μέχρι να καθίσουν στο τραπέζι.

Κλειστά θα παραμείνουν τα νυχτερινά κέντρα.

Ακολουθούν αναλυτικότερα τα μέτρα:

Για την εστίαση (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κλπ), από τις 3 Μαΐου στις 6.00 ως και τις 10 Μαΐου στις 6.00, προβλέπεται πως είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό Χώρο.

Κατ'εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.

Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή,

– μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι,

– πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).

– Πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παο. Α του άρθρου 14 τικ υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).

– Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.

Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια