Σε πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στα Σκόπια η Ελλάδα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Σε πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στα Σκόπια η Ελλάδα

Σε πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στα Σκόπια η Ελλάδα

 

Τμήματα Ειδικών Δυνάμεων -Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα τις ΗΠΑ, την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία- συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση «DECISIVE STRIKE/SABER GUARDIAN-21» (DS/SG-21), η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της «DEFENDER EUROPE-21» και διεξήχθη στις περιοχές Κρίβολακ και Πέτροβιτς της πΓΔΜ, από τις 17 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου.

Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από τμήμα 13 στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και ένα ζεύγος αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα 12 στελέχη συγκρότησαν μία επιχειρησιακή ομάδα (Special Operations Task Unit-SOTU) και ένα στέλεχος συμμετείχε στο επιχειρησιακό επιτελείο.

Όπως ανακιοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση «DS/SG-21» περιέλαβε πλήθος επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων, όπως βολές ατομικού οπλισμού από μικρές και μεγάλες αποστάσεις, μάχη σε κατοικημένους τόπους (Close Quarter Battle), άμεση επιθετική ενέργεια (Direct Action) σε συνδυασμό με αποστολές Close Air Support (CAS) από μαχητικά αεροσκάφη, ειδική επιτήρηση-αναγνώριση (Special Reconnaissance), A’ Βοήθειες πεδίου μάχης, καθώς και τερματική καθοδήγηση πυρών αεροσκαφών (Joint Terminal Attack Controller-JTAC).

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, «η ελληνική συμμετοχή στην άσκηση αποδεικνύει έμπρακτα τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και εντάσσεται στο πλαίσιο στρατιωτικής διπλωματίας που ασκεί εκμεταλλευόμενη το αξιόμαχο και την ισχύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Στόχος του ΓΕΕΘΑ είναι στο εγγύς μέλλον να συγκροτήσει Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command) για τη στελέχωση της οποίας συνεργάζεται με φίλιες βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία».

Ναυτεμπορική

 

Από το Blogger.