Εβραϊκό λόμπι στο Βερολίνο για να καμφθούν οι αντιστάσεις των Γερμανών για Κύπρο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Εβραϊκό λόμπι στο Βερολίνο για να καμφθούν οι αντιστάσεις των Γερμανών για Κύπρο

Εβραϊκό λόμπι στο Βερολίνο για να καμφθούν οι αντιστάσεις των Γερμανών για Κύπρο

Το εβραϊκό λόμπι στηρίζει Κύπρο στη Γερμανία

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Καταλυτικός παράγοντας προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των Γερμανών σ’ ό,τι αφορά τη δήλωση των 27 για την Τουρκία ήταν το Ισραήλ. Οι κινήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο ήταν στην πράξη ένα εβραϊκό λόμπι στο Βερολίνο που εργάστηκε προς όφελος της Κύπρου. 

Οι συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διήμερο στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέβαλαν τα μέγιστα ως προς τις προσπάθειες της Λευκωσίας να πετύχει μια ισχυρή δήλωση από τους εταίρους της. Η Γερμανία ήταν μια από τις χώρες που αντιδρούσε με το περιεχόμενο της δήλωσης. Αντιδράσεις που παραμερίστηκαν μετά τις ισραηλινές κινήσεις προς το Βερολίνο. 

Από την επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ και τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και σημαντικούς υπουργούς, ξεχωρίζουν τρία θέματα. 

Πρώτον, αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, διαπιστώθηκε η ισχυρή βούληση και επιθυμία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης όχι απλά για να συνεχίσει η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς αλλά και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Όπως προκύπτει και από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού είναι προτεραιότητα. 

Δεύτερον, αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο όλων των συναντήσεων στο Ισραήλ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει κοινή ανάγνωση με τη νέα Ισραηλινή Κυβέρνηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τους στόχους της Τουρκίας που επηρεάζουν αρνητικά και τις δύο χώρες. Η δημόσια τοποθέτηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ για την ανησυχία που έχει το Ισραήλ από με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και η ανάγκη κοινής αντίδρασης, δείχνουν με σαφήνεια πώς το Ισραήλ προσεγγίζει τις εξελίξεις. Ήταν κοινή η πεποίθηση πως θα πρέπει να είναι συλλογική η αντίδραση και αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων μαζί και με αλλά ομονοούντα κράτη στην περιοχή που ανησυχούν από τις τουρκικές κινήσεις.

Τρίτον, το Ισραήλ προσβλέπει στην ΚΔ ως κράτος-μέλος της ΕΕ για ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με το Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος θα ζητήσει το συντομότερο δυνατό σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ – ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης έγινε το 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Φιλελεύθερος

 

Από το Blogger.