Τι σημαίνει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν η επιστροφή των Ταλιμπάν - Aποκαλυπτικές μαρτυρίες

Τι σημαίνει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν η επιστροφή των Ταλιμπάν - Aποκαλυπτικές μαρτυρίες

Ήδη, οι γυναίκες της χώρας τρέμουν μπροστά σε αυτό που τις περιμένει.

Τα 20 χρόνια παρουσίας των Αμερικανών στο Αφγανιστάν μοιάζει σα να ήταν μια μικρή μόνο παρένθεση. Οι Ταλιμπάν καιροφυλακτούσαν στη… γωνιά και πλέον κατέχουν ξανά τα εδάφη από τον μάλλον εντελώς αδύναμο αφγανικό στρατό της επίσημης κυβέρνησης. Μαζί τους φυσικά έρχονται και όλες οι τακτικές τους και ο νόμος της Σαρία που είχαν επιβάλλει κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή τους.

Ωστόσο, αν και τώρα οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι θα αναγνωρίσουν δικαιώματα στις γυναίκες υπό τον μουσουλμανικό νόμο, η πραγματικότητα μαρτυρά μια τελείως διαφορετική κατάσταση που θυμίζει Μεσαίωνα. 

«Βγαίνοντας από το σπίτι αντικρίσαμε το χάος. Ήμουν μια από τις τελευταίες γυναίκες που είχαν μείνει στη γειτονιά μου και προσπαθούσαν να φύγουν. Έβλεπα τους Ταλιμπάν μαχητές ακριβώς έξω από το σπίτι μας στον δρόμο. Ήταν παντού. Ευτυχώς, είχα το χαντάρι μου αλλά ακόμα κι έτσι φοβόμουν ότι θα με σταματήσουν ή θα με αναγνωρίσουν. Έτρεμα καθώς περπατούσα, αλλά προσπαθούσα να μην δείχνω φοβισμένη.

Λίγο μετά αφού φύγαμε, μια ρουκέτα προσγειώθηκε δίπλα μας. Θυμάμαι ότι ούρλιαζα και έκλαιγα, γυναίκες και παιδιά τριγύρω μου έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση», περιγράφει στον Guardian, μεταξύ άλλων, μια νεαρή δημοσιογράφος η οποία θέλησε να παραμείνει ανώνυμη.

 


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια