Παίρνει μέτρα η Κυπριακή Δημοκρατία – Αφαιρεί τα διαβατήρια από Τατάρ και λοιπούς εγκάθετους της Άγκυρας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Παίρνει μέτρα η Κυπριακή Δημοκρατία – Αφαιρεί τα διαβατήρια από Τατάρ και λοιπούς εγκάθετους της Άγκυρας

Παίρνει μέτρα η Κυπριακή Δημοκρατία – Αφαιρεί τα διαβατήρια από Τατάρ και λοιπούς εγκάθετους της Άγκυρας

Η Κύπρος αφαιρεί τα διαβατήρια από 20 Τ/Κ μαριονέτες του Ερντογάν
Φρίξος Δαλίτης   

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η  σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, ενώπιον του οποίου θα τεθεί η πρόταση που επεξεργάστηκε ο Πρόεδρος με τους συνεργάτες του σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και αφορά την αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων για τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και άλλους λεγόμενους αξιωματούχους του ψευδοκράτους, περίπου 20 στο συνολικό αριθμό.

Ο κατάλογος των ατόμων θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού για έγκριση και σε αυτόν κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνεται εκτός από τον Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Ερσάν Σαννέρ καθώς επίσης και άλλοι 9 λεγόμενοι υπουργοί. Είναι προφανές ότι θα εξεταστούν και περιπτώσεις ατόμων που κατέχουν και άλλα πόστα στο κατοχικό καθεστώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος των ονομάτων δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ επισημαίνεται ότι η απόφαση θα αφορά μόνο την αφαίρεση των εγγράφων και όχι της υπηκοότητας. Η τελική απόφαση βέβαια θα ληφθεί σήμερα.

Την πρόταση ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνέντευξη του στον «Φ» την Κυριακή 25 Ιουλίου, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί κάποιος που υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία, να χρησιμοποιεί τα έγγραφα της.

«Υπάρχει ένας προβληματισμός για κάποια μέτρα τα οποία θέλουμε να είναι και σύννομα, δηλαδή να συνάδουν με το Σύνταγμα και με το πρωτόκολλο της Πράσινης Γραμμής. Δεν θέλουμε να βρεθούμε στη θέση που είναι σήμερα η Τουρκία. Όμως θεωρώ ότι κάποια μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν και εάν κάποιοι θέλουν να τα αμφισβητήσουν ας προσφύγουν στα Δικαστήρια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να διευκρινίσει στη συνέχεια σε τι αναφερόταν.

«Αναφέρομαι στην αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ισχυρίζεται ότι έχει δικό του κράτος να κατέχει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προπαγανδίζει υπέρ της απόσχισης, υπέρ της διχοτόμησης της χώρας, την ώρα που το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει να είσαι πιστός στις συνταγματικές διατάξεις και να υπερασπίζεσαι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου», είχε πει, προσθέτοντας ότι στη λίστα δεν θα ήταν μόνο ο Ερσίν Τατάρ αλλά και άλλοι αξιωματούχοι του παρόντος κατοχικού καθεστώτος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως όποιος θεωρήσει την απόφαση αυτή άδικη ή παράνομη, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να δικαιωθεί. «Βεβαίως. Εάν θεωρήσουν ότι είναι παράνομη η ενέργεια μας, ας προσφύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. Μιλούμε για πρόσωπα ή αξιωματούχους του παρόντος κατοχικού καθεστώτος και όχι για το σύνολο των Τουρκοκυπρίων», είχε αναφέρει.

Σημειώνεται ακόμα ότι έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέχουν γύρω στις 120.000 Τ/κ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του σχετικά είχε αναφέρει πως δεν τον ενδιαφέρει εάν του αφαιρέσουν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.«Οι Τουρκοκύπριοι, ως επί το πλείστον, πήραν αυτό το διαβατήριο για να αποκτήσουν την ελευθερία να ταξιδεύουν. Έχω και εγώ, αλλά δεν το χρησιμοποιώ καθόλου. Αν θα το πάρει η ελληνοκυπριακή διοίκηση, ας το πάρει. Δεν είναι και πολύ σημαντικό. Εμείς διεξάγουμε αγώνα κυριαρχίας. Τι να κάνω το διαβατήριο, φόρεσα το σάβανό μου, ξεκίνησα αυτό τον δρόμο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κατοχικός ηγέτης.

Φιλελεύθερος

Από το Blogger.