Αυξημένη επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Ολονύκτιες περιπολίες για το φόβο εμπρησμών Σε Βίλια

Αυξημένη επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Ολονύκτιες περιπολίες για το φόβο εμπρησμών Σε Βίλια

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν από τη περασμένη Δευτέρα και επί πέντε ημέρες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Βίλια, η οποία μόλις σήμερα οριοθετήθηκε. 

Σε επιφυλακή παραμένουν και οι άνδρες του Στρατού της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που έχουν επιφορτιστεί με τις 24ωρες περιπολίες στις επίφοβες περιοχές για την εκδήλωση πυρκαγιάς και για την αποφυγή εμπρηστικών ενεργειών, τις οποίες δικαιολογούν οι δεκάδες πυρκαγιές που ξεσπούν καθημερινά, σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης στην σημερινή ενημέρωση για την πυρκαγιά στα Βίλια, ειδική εισαγγελέας θα διερευνήσει τα αίτια όλων των μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος.

 

«Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ήδη συνεργάζεται στενά και συστηματικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΣ και της ΕΛΑΣ για την εις βάθος διερεύνηση των αιτίων όλων των μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Δασκαλειό στην Κερατέα από μια φωτοβολίδα και δεν επεκτάθηκε χάρις την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Όπως είπε το συγκεκριμένο περιστατικό διερευνάται:

«Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και σε ελάχιστο χρόνο επεκτάθηκε προς τα πρώτα σπίτια. Αποτέλεσμα ήταν ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος να εισηγηθεί την εκκένωση του οικισμού Πανόραμα και στη συνέχεια αυτή η πυρκαγιά έφτασε στα πρώτα σπίτια απειλώντας τα και μπήκε στους γύρω οικοπεδικούς χώρους. Κι όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες η πυρκαγιά οφείλεται σε χρήση φωτοβολίδας από κάποιον ή κάποιους συμπολίτες μας.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών μας η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές. Το συγκεκριμένο περιστατικό ερευνάται από την Ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού», ανέφερε.

Σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις και διαρκής επιτήρηση

«Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές. Σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 76 δασικές πυρκαγιές. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, στη Δυτική Αττική, έχει πλέον οριοθετηθεί. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή για την διασφάλιση της περιμέτρου και θα παραμείνουν ισχυρές μέχρι και τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς», τόνισε ακόμα ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ προσέθεσε πως «πραγματοποιείται διαρκώς επιτήρηση της περιοχής από μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Και σήμερα μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 18 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Μπέριεβ, κυρίως για την διαβροχή της περιμέτρου της πυρκαγιάς».

Αναφερόμενος στον Ελληνικό Στρατό ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «διαθέτει σημαντικό αριθμό αξιωματικών και οπλιτών, αλλά και πλήθος επίγειων, εναέριων και πλωτών μέσων, τόσο στο πεδίο όσο και σε σταθμούς βάσης, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα», ενώ για την ΕΛΑΣ, υπογράμμισε:

«Διαθέτει πλήθος στελεχών σε όλη την περιοχή, όχι μόνο για την διευκόλυνση των πολιτών αλλά και για την φύλαξη περιουσιών όταν χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις τις προηγούμενες ημέρες. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που συνδράμουν αποφασιστικά όλες αυτές τις μέρες ώστε να διασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης».

Ο κ.Χρυσοχοΐδης τόνισε ακόμη ότι «παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή νύχτα και μέρα και σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών».

Όσον αφορά τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επισήμανε:

«Αύριο αναμένουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και αυξημένη ένταση των ανέμων. Συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουμε σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως απαραίτητη».

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Βίλια

Καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στα Βίλια, όπου πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές επιχειρούν για 5η ημέρα. Η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο και στο μεγαλύτερο τμήμα της έχει οριοθετηθεί ή τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Κάποιες εστίες παραμένουν ενεργές στο Όρος Πατέρας προς την πλευρά των Μεγάρων, όπου υπάρχει παρθένο δάσος και για το λόγο αυτό οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές βρίσκονται επί ποδός.

Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις σε όλο το μήκος του μετώπου που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Ενέργειες γίνονται σε όλα τα σημεία που εκδηλώνονται καπνοί όπως Αγ. Τριάδα, Καντήλι, Κασταναβα.

Mέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 80.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους. Στον οικισμό Θέα, έχουν καεί πάνω από 10 σπίτια.

Νωρίτερα σήμερα, οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούσαν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια