Μαρτυρία που σοκάρει: "Έτσι με βασάνισαν οι Ταλιμπάν - Ήμουν κρεμασμένος από γάντζο σε ταβάνι" - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Μαρτυρία που σοκάρει: "Έτσι με βασάνισαν οι Ταλιμπάν - Ήμουν κρεμασμένος από γάντζο σε ταβάνι"

Μαρτυρία που σοκάρει: "Έτσι με βασάνισαν οι Ταλιμπάν - Ήμουν κρεμασμένος από γάντζο σε ταβάνι"

Ο Αφγανός Γιόνους Μουχαμαντί μάς περιγράφει τη μαρτυρική ομηρία του από Ταλιμπάν το 1997, εξηγώντας μας τους λόγους που σήμερα είναι πιο επικίνδυνοι. "Ο κίνδυνος να εξαχθεί η τρομοκρατία διεθνώς είναι ορατός. Κινδυνεύει και η Ευρώπη" μας τονίζει.
Αιχμάλωτος το 1997 των Ταλιμπάν, ο Αφγανός γιατρός Γιόνους Μουχαμαντί, που κατάφερε να βρει άσυλο στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια γλιτώνοντας από φρικτά βασανιστήρια, σκιαγραφεί στο Sputnik μαζί με τα βάσανα που πέρασε και το αληθινό πρόσωπο των Ταλιμπάν σήμερα.
«Οι Ταλιμπάν είναι πιο επικίνδυνοι σήμερα. Γιατί είναι πιο έξυπνοι και με εμπειρία» μας τονίζει ο ιδρυτής της Αφγανικής Κοινότητας στη χώρα μας και πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.
«Εμφανίζουν ένα ψεύτικο, εξωραϊσμένο, καλό πρόσωπο για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και των γειτόνων τους. Αν την εξασφαλίσουν θα κάνουν μετά, ό,τι θέλουν. Παραμένουν ωστόσο η εξτρεμιστική τρομοκρατική οργάνωση που ήτανε» προσθέτει κ. Μουχαμαντί.
 
Ο ίδιος παρακολουθεί βήμα - βήμα, όπως μας λέει, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και τον Φλεβάρη, προτού ανακαταλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία, ήρθε ξανά αντιμέτωπος με το αληθινό τους πρόσωπο, καθώς παραλίγο να συλληφθεί εκ νέου σε ένα μπλόκο τους στη χώρα.

«Έμεινα κρεμασμένος από ένα γάντζο στο ταβάνι για ώρες»

«Ήμουνα ο 5ος στη σειρά όσων δολοφονούσαν με σφαίρα και πετούσαν σε ένα χαντάκι» θυμάται σήμερα ανατρέχοντας στο 1997, «απλά και μόνο επειδή ανήκω σε άλλη φυλή και δόγμα από αυτούς, και έχω μογγολικά χαρακτηριστικά» μας εξηγεί.
 
Τη στιγμή που σκεφτόταν «όλα έχουν τελειώσει, ήρθε το τέλος» κάποιος ρωτά δυνατά «τίνος είναι αυτά;».
«Είχαν ανοίξει οι Ταλιμπάν το σακίδιό μου και βγάζαν έξω τα μικροχειρουργικά εργαλεία μου» θυμάται. «Κάνανε πλάκα παίζοντας με αυτά μεταξύ τους. Τους είπαν ότι είναι δικά μου και με φώναξαν να βγω από τη σειρά των μελλοθανάτων. Ψάξανε και βρήκαν τα χαρτιά μου. Επειδή νόμιζαν πώς είμαι σημαντικός δεν με σκότωσαν και με κράτησαν όμηρο».
Ακόμη όμως θυμάται τα βασανιστήρια που υπέστη. «Με πιάσε ένας από το λαιμό και μου έδωσε με το γόνατο μια δυνατή στην πλάτη. Τότε ήρθαν τρία άτομα από μπροστά και με χτυπούσαν αλύπητα» εξιστορεί.
Αργότερα τον κρέμασαν ανάποδα σε ένα ερειπωμένο κτήριο στο Κανταχάρ, από όπου σχεδίαζε πριν τη σύλληψή του να περάσει τα σύνορα με Πακιστάν.
 
«Έμεινα κρεμασμένος από ένα γάντζο στο ταβάνι για ώρες. Για να μην χάσω τις αισθήσεις μου κατάφερα και πήρα μια παρακεταμόλη που είχα στην τσέπη. Οι Ταλιμπάν νόμιζαν ότι επιχειρούσα να αυτοκτονήσω και έκοψαν το σκοινί και τσουβαλιάστηκα στο πάτωμα. Τότε μου έκαναν πλύση στομάχου με σαπούνι».
Με τα πολλά, χάρη σε ένα γιατρό που κάλεσαν να συνομιλήσει μαζί του, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι κάποιος σημαίνων όμηρος μέσω του οποίου μπορούν να εκβιάσουν και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.
Με το βίαιο, τραμπούκικο πρόσωπό των Ταλιμπάν ξαναήρθε σε επαφή τον Φλεβάρη, όπου τον απειλούσαν σε έλεγχο με καλάσνικοφ.
Ποια είναι τα σταθερά χαρακτηριστικά των Ταλιμπάν, ρωτάμε τον παθόντα γνώστη συνομιλητή μας;
 

«Στρατιώτες της Αλ Κάιντα στους Ταλιμπάν»

Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν είναι «από την ίδια μήτρα» εξηγεί ο Αφγανός γιατρός, που πλέον έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας και κατέβηκε υποψήφιος και σε εκλογές (με το ΣΥΡΙΖΑ), «παρόλο που η Αλ Κάιντα έχει αντιαμερικανική τακτική».
Από τις τελευταίες δε εξελίξεις ο κ.Μουχαμαντί επιβεβαιώνει ότι τα δεινά προκλήθηκαν από την τακτική των ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ συνομίλησαν με τους Ταλιμπάν και τους αναγνώρισαν πολιτικά. Οι ΗΠΑ έφεραν τους Ταλιμπάν στην εξουσία» επισημαίνει.
«Το Αφγανιστάν ανέκαθεν ήταν πεδίο μαχόμενων συμφερόντων» προσθέτει.
 
«Και το '92 για να πέσει η φιλορωσική κυβέρνηση οι ΗΠΑ δίναν λεφτά» μας θυμίζει, εκτιμώντας ότι πλέον με την ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν «κινδυνεύει όλος ο κόσμος. Είναι καταγεγραμμένα μια τρομοκρατική οργάνωση. Ο κίνδυνος να εξαχθεί η τρομοκρατία διεθνώς είναι ορατός. Κινδυνεύει και η Ευρώπη. Όχι, από τους πρόσφυγες, αλλά από την τρομοκρατία. Επιπλέον, το Αφγανιστάν στο εξής θα είναι τόπος ασφαλής και φιλόξενος για οποιοδήποτε εξτρεμιστή και για κάθε τρομοκρατική οργάνωση. Ενώ βάσει στοιχείων, πάρα πολλοί στρατιώτες της Αλ Κάιντα έχουν ενταχθεί στους Ταλιμπάν» αποκαλύπτει ο κ. Γιόνους Μουχαμαντί.
«Το βίαιο, σκοτεινό, σκοταδιστικό παρελθόν είναι ξανά εδώ. Δεν έχουν αλλάξει οι Ταλιμπάν. Είναι πιο επικίνδυνοι» συνοψίζει.
* Οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία.

 

Από το Blogger.