Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς πραγματοποίησε μυστική συνάντηση στην Καμπούλ με τον ηγέτη των Ταλιμπάν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς πραγματοποίησε μυστική συνάντηση στην Καμπούλ με τον ηγέτη των Ταλιμπάν

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς πραγματοποίησε μυστική συνάντηση στην Καμπούλ με τον ηγέτη των Ταλιμπάν

Ο επικεφαλής της CIA συναντήθηκε με τον ηγέτη των Ταλιμπάν


Η απόφαση του Μπάιντεν να αποστείλει τον κορυφαίο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών στο Αφγανιστάν, έρχεται εν μέσω προσπάθειας εκκένωσης ανθρώπων από την Καμπούλ

Ουάσινγκτον: Ο διευθυντής της CIA William J. Burns πραγματοποίησε μια μυστική συνάντηση στην Καμπούλ τη Δευτέρα με τον de facto ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, στην υψηλότερη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης Μπάιντεν από τότε που οι μαχητές κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που γνώριζαν το θέμα και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητη διπλωματία.

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αποστείλει τον κορυφαίο του κατάσκοπο, έναν βετεράνο της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων και τον πιο διακεκριμένο διπλωμάτη στο υπουργικό του συμβούλιο, έρχεται εν μέσω μιας επίπονης προσπάθειας εκκένωσης ανθρώπων από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, ένα εγχείρημα που ο πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες επιχειρήσεις μαζικής αεροπορικής μεταφοράς στην ιστορία».

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει πίεση για παράταση της αποστολής εκκένωσης στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν προειδοποιούν να μην επιτρέψουν τη χρήση του αεροδρομίου μετά τις 31 Αυγούστου.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση με την ηγεσία των Ταλιμπάν, αλλά οι συζητήσεις πιθανότατα αφορούσαν την επικείμενη προθεσμία που λήγει στις 31 Αυγούστου για τον αμερικανικό στρατό να ολοκληρώσει την αεροπορική μεταφορά αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από ορισμένους συμμάχους να παραμείνουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα μετά το τέλος του μήνα, προκειμένου να βοηθήσουν στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών χωρών, καθώς και αφγανών συμμάχων που θέλεουν να ξεφύγουν από την εκδίκηση των Ταλιμπάν.

Η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εκκένωση του προσωπικού τους, αλλά ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περάσουν μια «κόκκινη γραμμή» εάν διατηρήσουν τα στρατεύματά τους πέραν της 31ης, απειλώντας με «συνέπειες».

Για τον Μπαραντάρ, το να παίζει το ρόλο του ομολόγου ενός διευθυντή της CIA έρχεται με μια χροιά ειρωνείας 11 χρόνια αφότου η κατασκοπευτική υπηρεσία τον συνέλαβε σε μια κοινή επιχείρηση CIA-Πακιστάν που τον έβαλε στη φυλακή για 8 χρόνια.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Ταλιμπάν δεν είναι ξένος για τους Δυτικούς.

Μετά την αποφυλάκισή του, το 2018, διετέλεσε επικεφαλής διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κατάρ που κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2020, φωτογραφήθηκε μπροστά από καρέκλες με χρυσό χείλος με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στενός φίλος του ιδρυτικού στελέχους και ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Ομάρ, ο Μπαραντάρ πιστεύεται ότι ασκεί σημαντική επιρροή στο κίνημα των Ταλιμπάν. Πολέμησε τις σοβιετικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στο Αφγανιστάν και ήταν κυβερνήτης αρκετών επαρχιών τη δεκαετία του 1990, όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν για τελευταία φορά τη χώρα.

Πηγή: Gulf News

Από το Blogger.