Μάγδα Ταγκτατσιάν: «Οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Μάγδα Ταγκτατσιάν: «Οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους»

Μάγδα Ταγκτατσιάν: «Οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους»

Μάγδα Ταγκτατσιάν: «Οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους»


Έχοντας δημοσιεύσει το τρίτο της βιβλίο, "Ροζάβα", για τον αγώνα των γυναικών στη βορειοανατολική Συρία, η Αρμένισσα συγγραφέας λέει ότι οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον των Κούρδων και των Αρμενίων.

Η Αρμένισσα δημοσιογράφος και συγγραφέας τρίτης γενιάς που ζει στην Αργεντινή, η Μάγδα Ταγκτατσιάν ανέλυσε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον του κουρδικού λαού.

Δραστηριοποιημένη στον αγώνα του λαού της και πολλών αρμενικών ιδρυμάτων, η Ταγκτατσιάν έγινε γνωστή για τα βιβλία της "Forget-me-not Armenuhi, The Story of My Armenian Grandmother", "Armenian Soul" και "Rojava".

Είπε σε συνέντευξή της ότι οι απειλές που αντιμετώπισαν οι Αρμένιοι το 1915 γίνονται τώρα με τον ίδιο τρόπο κατά του κουρδικού λαού.

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί αυτές τις απειλές. Ο κόσμος παρέμεινε ομοίως σιωπηλός όταν το οθωμανικό κράτος κατακρεούργησε πάνω από ένα εκατομμύριο Αρμένιους. Τώρα οι Κούρδοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες απειλές. Ο κουρδικός λαός αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο».

Η ίδια εξηγεί ότι τα κράτη παραμένουν σιωπηλά, κοιτώντας τα δικά τους συμφέροντα. «Ομοίως, όταν διεξήχθη η σφαγή των Αρμενίων, ούτε μία χώρα δεν έκανε δήλωση καταδίκης. Οι καταδικαστικές δηλώσεις έγιναν δεκαετίες μετά το συμβάν», είπε.

Υπογράμμισε ότι βλέπουμε τα ίδια εγκλήματα να συνεχίζονται σήμερα, αλλά «κανείς δεν λέει λέξη, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας διασφαλίζει ότι τη στιγμή της γενοκτονίας το νέο θα φτάσει σε όλο τον κόσμο».

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει διάφορους θεατρινισμούς για να νομιμοποιήσει τα εγκλήματά της στο Αφρίν (Εφρίν) στα μάτια του κόσμου. «Πολλοί δημοσιογράφοι προσκλήθηκαν στο κατεχόμενο Αφρίν σε μια προσπάθεια να δείξουν στον κόσμο τους θεατρινισμούς που εκτυλίσσονται εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι έλαβε και η ίδια πρόσκληση.

«Την απέρριψα», είπε.

 «Δυστυχώς, πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν και έγιναν εργαλεία στα σχέδια του τουρκικού κράτους για τη νομιμοποίηση της κατοχής».

Η Ταγκτατσιάν θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι ο κόσμος βλέπει τους Κούρδους ως «μειονότητα», αν και υπάρχουν 40 εκατομμύρια Κούρδοι στη Μέση Ανατολή. «Όπου και αν βρεθούν Κούρδοι, απειλούνται από το τουρκικό κράτος».

Δήλωσε ότι οι Κούρδοι έχουν κάνει πολλά για να αποδείξουν την ύπαρξή τους. «Έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα, όπως η Αυτόνομη Διοίκηση στη Ροζάβα. Αυτή τη στιγμή απειλούνται. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία πιέζονται από το τουρκικό κράτος».

Οι Αρμένιοι, σημείωσε, αντιμετωπίζουν απειλές και από το τουρκικό κράτος. «Έτσι, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Θα πρέπει να αυξήσουν τον αγώνα ενάντια στον κοινό τους εχθρό Ερντογάν ».

Επέστησε την προσοχή στον βομβαρδισμό του τουρκικού κράτους στα ασσυριακά χωριά στο Ταλ Ταμίρ [Τιλ Τεμίρ].

«Το τουρκικό κράτος ακολουθεί την οθωμανική πολιτική. Θέλουν να επαναφέρουν τα γεγονότα του 1915. Κάνουν πόλεμο ενάντια στο ιδεολογικό σύστημα που έχει ζωντανέψει στη Ροζάβα. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι το σύστημα στη Ροζάβα θα απειλήσει την εξουσία του. Η Ροζάβα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο νεο-οθωμανικό του έργο».

Η Ταγκτατσιάν ανέλυσε επίσης τον αγώνα των Κούρδισσων γυναικών, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις YPJ (Μονάδες Άμυνας των Γυναικών) στη Βόρεια και Ανατολική Συρία έχουν προκαλέσει απήχηση σε όλο τον κόσμο και της έδωσαν έμπνευση να γράψει το τρίτο της βιβλίο.

«Αποφάσισα να γράψω για τον αγώνα των γυναικών στη Ροζάβα όταν ολοκλήρωσα τα δύο πρώτα μου βιβλία. Αξίζει τον κόπο να γράψουμε για τον μεγάλο αγώνα των γυναικών ενάντια στο καθεστώς των Μπααθιστών, το τουρκικό κράτος και το DAESH».

Όταν έγραψε για τον αγώνα των γυναικών που διεξάγεται στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, ένιωσε ότι «έγραφε για τον αγώνα όσων σώθηκαν από τη σφαγή του 1915».

«Αισθάνομαι τιμή για τον αγώνα των Κούρδων και των Γεζίντι. Έχω απόλυτη πίστη ότι θα πετύχουν τους στόχους για τους οποίους αγωνίζονται. Έχουν εκδικηθεί για τις αδερφές τους που κάηκαν ζωντανές ».

Από το Blogger.