Το Παρίσι επισκέπτεται ο Μπλίνκεν, για εξομάλυνση των σχέσεων

Το Παρίσι επισκέπτεται ο Μπλίνκεν, για εξομάλυνση των σχέσεων

Στο Παρίσι ο Μπλίνκεν – «Ευκαιρία για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι την Τρίτη για να συζητήσει την αποκατάσταση της γαλλικής εμπιστοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από την αντίδραση του Παρισιού για τη συμφωνία AUKUS.

Ο κ. Μπλίνκεν βρίσκεται στο Παρίσι προσπαθώντας να ξαναχτίσει τις διπλωματικές σχέσεις του, αφού το σύμφωνο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Βρετανίας είχε ως αποτέλεσμα η Καμπέρα να ακυρώσει μια αμυντική σύμβαση ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για γαλλικά υποβρύχια.

Ερωτηθείς πώς θα καθησυχάσει τους Γάλλους ότι οι ΗΠΑ μπορούν να εμπιστευτούν, ο Άντοι Μπλίνκεν είπε πριν από τις συνομιλίες του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν: «Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αργότερα».

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι δέχθηκε «μαχαιριά στην πλάτη» από στενούς συμμάχους της και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές. Η Γαλλία ανακάλεσε για λίγο τον πρέσβη της στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια