21 Νοεμβρίου 1940: Οι Έλληνες καταλαμβάνουν σημαντικά υψώματα πριν την προέλαση στην Κορυτσά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

21 Νοεμβρίου 1940: Οι Έλληνες καταλαμβάνουν σημαντικά υψώματα πριν την προέλαση στην Κορυτσά

21 Νοεμβρίου 1940: Οι Έλληνες καταλαμβάνουν σημαντικά υψώματα πριν την προέλαση στην Κορυτσά

Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου:
 Τα γεγονότα που σημάεψαν τη μέρα

1879: Παραπέμπεται στο Στρατοδικείο ο δεκανέας Βογιατζής, που κατηγορείται, ότι πρόδιδε μυστικά στον πρόξενο της Τουρκίας στον Πειραιά.

1889: Εγκαθίστανται οι ελληνικές αρχές στη Δυτική Θράκη.

1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη Συνθήκη Ειρήνης Ελλάδας-Τουρκίας με επαχθείς όρους για την πρώτη.

1912: Συνάπτεται ανακωχή μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων, ως εκπροσώπων και της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.

1916: Πεθαίνει ο Φραγκίσκος Ιωσήφ, αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας από το 1848. Η επίθεση του στη Σερβία, με αφορμή την δολοφονία του διαδόχου στο Σεράγεβο, πυροδότησε τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον διαδέχτηκε ο μικρανιψιός του, Κάρολος Α, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα, με την κατάργηση της αυτοκρατορίας.

1923: Εκλέγεται αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης ο “κοινωνιολόγος” Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

1931: Συλλήψεις αξιωματικών γίνονται στη Λάρισα, ως ενεχομένων σε στρατιωτική συνωμοσία.

1932: Στη Γερμανία, ο Χίτλερ δε δέχεται το αξίωμα του καγκελάριου με περιορισμένες αρμοδιότητες, που πρότεινε ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ.

1940: Οι Έλληνες με το Γ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το Συγκρότημα “Κ” του στρατηγού Κοσμά, καταλαμβάνουν τα υψώματα του Ιβάν και της Μοράβας, που έχουν εξαιρετικά μεγάλη στρατηγική σημασία για την προέλαση στην Κορυτσά.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στη Μάχη του Ειρηνικού οι Αμερικανοί αρχίζουν την ανακατάληψη των νησιών Γκιλμπέρ.

1951: Σοβαρά άρρωστος είναι ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας ενώ με τηλεγράφημα ζητείται η επίσπευση της επιστροφής του Σοφοκλή Βενιζέλου από τις ΗΠΑ.

1962: Η Κίνα ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη ζώνη των ορίων με την Ινδία, δηλώνοντας, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της 12 μίλια πίσω από τη γραμμή των συνόρων, που υπήρχαν το 1959.

1985: Συλλαμβάνεται ο Ισραηλινός Jonathan Polard, αναλυτής πληροφοριών στρατιωτικής σκοπιμότητας του αμερικανικού ναυτικού, με την κατηγορία διαρροής πληροφοριών ασφαλείας σχετικά με τα αραβικά κράτη στο Ισραήλ.

1991: 20 άτομα σκοτώνονται, όταν επιβατικό αεροπλάνο των αερογραμμών του Αζερμπαϊτζάν συντρίβεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

1993: 115 άτομα σκοτώνονται, όταν αεροσκάφος των αερογραμμών της Δημοκρατίας των Σκοπίων προσκρούει και συντρίβεται σε χιονισμένη βουνοπλαγιά, κοντά στην Αχρίδα.

1999: η Τουρκία ανακοινώνει ότι δεν θα αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προγράμματος MEDA, σε περίπτωση επιβολής όρων για τη χρησιμοποίησή τους.

1997: Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι πρώην εμπόλεμοι καταστρέφουν 6.600 περίπου κομμάτια οπλισμού, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας.

2006: Στη Βηρυτό δολοφονείται ο Λιβανέζος υπουργός Πιέρ Ζεμαγιέλ.

 

Από το Blogger.