Προ των πυλών οι επιτάξεις γιατρών – Εξέπνευσε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Προ των πυλών οι επιτάξεις γιατρών – Εξέπνευσε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης

Προ των πυλών οι επιτάξεις γιατρών – Εξέπνευσε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης

Ετοιμάζονται τα φύλλα πορείας για τους ιδιώτες γιατρούς που θα κληθούν να ενισχύσουν το ΕΣΥ.
Εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε θέσει το υπουργείο Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για οικειοθελή πλήρωση κενών σε νοσοκομεία της χώρας που αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση λόγω κορονοϊού.
Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ετοιμάζονται ήδη τα φύλλα πορείας για τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες.
Οι ειδικότητες τις οποίες αφορούσε το κάλεσα ήταν πνευμονολόγοι, παθολόγοι, εντατικολόγοι αλλά και γενικοί ιατροί.
 
Οι επιταχθέντες θα κληθούν να ενισχύουν νοσοκομεία σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη όπου η πίεση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και οι γιατροί εκπέμπουν σήματα κινδύνου.
 

Κυρώσεις σε όσους αρνηθούν

Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει επιτάξεις γιατρών σε δύο περιπτώσεις: εν καιρώ ειρήνης και πολέμου. Η πρώτη περίπτωση, που είναι και αυτή που έχουμε σήμερα, γίνεται καθώς είναι μεγάλες οι ανάγκες της Δημόσιας Υγείας.
Οι γιατροί θα λάβουν τα φύλλα πορείας τους από αστυνομικούς, που θα τα παραδώσουν στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στους ιατρικούς συλλόγους τους.
Στο φύλλο αυτό θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν.
Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του, επιβάλλονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος και μπορεί να υπάρξει και ποινή φυλάκισης έως και τριών μηνών.
 

Τα κίνητρα

Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει συγκεκριμένα κίνητρα στους ιδιώτες ώστε να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Ορίζεται, ειδικότερα, μισθός 2.000 ευρώ μηνιαίως ή πληρωμή 250 ευρώ για κάθε 24ωρη εφημερία.
Υπάρχει και δυνατότητα μερικής απασχόλησης με μισθό 1.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως το μέτρο της επιστράτευσης είχε χρησιμοποιηθεί και στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας με 206 γιατρούς, τότε, να λαμβάνουν φύλλα πορείας.

Εξαδάκτυλος: Προσπάθεια να αποφευχθεί

Μιλώντας στο ΜEGA, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε πως «ενδεχομένως να κληθούν. Οι συζητήσεις που έχουμε με το υπουργείο δεν λένε ότι θα υπάρξει σήμερα ενέργεια. Υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε».
«Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες. Πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες, και κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση. Εχθές που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι ανάγκες μειώθηκαν. Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί "αξίζουν" σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και για αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη» προσέθεσε.

 

Από το Blogger.