Ο αμερικανικός Στρατός συγκάλυψε θανατηφόρα επιδρομή κατά αμάχων στη Συρία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Ο αμερικανικός Στρατός συγκάλυψε θανατηφόρα επιδρομή κατά αμάχων στη Συρία

Ο αμερικανικός Στρατός συγκάλυψε θανατηφόρα επιδρομή κατά αμάχων στη Συρία

Σύμφωνα με νέα έκθεση ο αμερικανικός στρατός συγκάλυψε αεροπορικές επιδρομές του 2019 στη Συρία που στοίχισαν τη ζωή έως και 64 γυναικών και παιδιών, ένα πιθανό έγκλημα πολέμου, κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δύο συνεχόμενες αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πόλη Μπαγκούζ διατάχθηκαν από απόρρητη αμερικανική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων επιφορτισμένη με χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το Σάββατο 13/11.

«Μόλις πέσαμε πάνω σε 50 γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ένας σοκαρισμένος αναλυτής που παρακολουθούσε πλάνα από drone σε πραγματικό χρόνο σε συναδέλφους του σε ένα ασφαλές σύστημα συνομιλίας.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των νεκρών στις 19 Μαρτίου 2019 ήταν ακόμη υψηλότερος, σύμφωνα με μια εκτίμηση, καθιστώντας το περιστατικό δυνητικά ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα αμάχων θυμάτων στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του ISIS.

Οι επιθέσεις τις οποίες πραγματοποίησε η μυστική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων Task Force 9, πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη επίθεσης F-15E τα οποία έριξαν μια βόμβα 500 λιβρών και δύο βόμβες 2.000 λιβρών.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία επέβλεψε τις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία, αναγνώρισε τις επιθέσεις για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα και ισχυρίστηκαν ότι ήταν δικαιολογημένες.

Σε δήλωσή της στη DailyMail.com, η Κεντρική Διοίκηση επανέλαβε τον απολογισμό που έδωσε στην εφημερίδα ότι 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων 16 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και μόλις τεσσάρων πολιτών.

Ο στρατός ανέφερε ότι δεν είναι σαφές εάν τα άλλα 60 άτομα ήταν πολίτες, εν μέρει επειδή γυναίκες και παιδιά θα μπορούσαν να είναι μαχητές.

Στη δήλωση της Κυριακής, ο στρατός ανέφερε ότι οι επιθέσεις ήταν «νόμιμη αυτοάμυνα» και ότι «ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα για να αποκλειστεί η παρουσία πολιτών».

«Απεχθανόμαστε την απώλεια αθώων ζωών και λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να τους αποτρέψουμε. Σ' αυτή την περίπτωση ερευνήσαμε την επίθεση σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία και θα λάβουμε την πλήρη ευθύνη για την ακούσια απώλεια ζωών», δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το ISIS αποφάσισε να θέσει τις οικογένειές του σε κίνδυνο όταν τους έδωσαν όλες οι οδούς διαφυγής», ανέφερε η δήλωση.

«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες γυναίκες και παιδιά, είτε μέσω κατήχησης είτε μέσω επιλογής, αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα σε αυτή τη μάχη και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυστηρά ως πολίτες».

Ο αριθμός των αμάχων μεταξύ των 60 θανάτων δεν μπορούσε να προσδιοριστεί επειδή «παρατηρήθηκαν πολλές ένοπλες γυναίκες και τουλάχιστον ένα ένοπλο παιδί» σε βίντεο των γεγονότων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των 60 νεκρών ήταν πιθανότατα μαχητές.

Η Κεντρική Διοίκηση ανέφερε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δέχονταν ισχυρά πυρά. Επίσης, είχαν αναφέρει ότι η περιοχή ήταν καθαρή από αμάχους.

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Άμυνας ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό του 2019, αλλά στην έκθεσή του τελικά «αφαιρέθηκε» η οποιαδήποτε αναφορά στη βομβιστική επίθεση ενώ δεν πραγματοποιήθηκε καμία μια διεξοδική, ανεξάρτητη έρευνα, σύμφωνα με τους Times.

Η εν λόγω εφημερίδα ανέφερε ότι η έκθεσή της βασίστηκε σε εμπιστευτικά έγγραφα και περιγραφές διαβαθμισμένων αναφορών, καθώς επίσης συνεντεύξεις με άμεσα εμπλεκόμενο προσωπικό.

Ένας δικηγόρος της Αεροπορίας που ήταν παρών στο κέντρο επιχειρήσεων εκείνη την εποχή πίστευε ότι οι επιθέσεις ήταν πιθανά εγκλήματα πολέμου και αργότερα ειδοποίησε τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας και την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας όταν δεν ελήφθησαν μέτρα, ανέφεραν οι Times.

Ο δικηγόρος της Αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ντιν Κόρσακ, απέστειλε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας μια 10σέλιδη επιστολή τον περασμένο Μάϊο , περιγράφοντας την επίθεση και αυτό που θεωρούσε ως «συστηματική αποτυχία» στην αναφορά αμάχων.

Η επίθεση εκτυλίχθηκε καθώς μαχητές του ISIS βρίσκονταν στην τελική τους στάση σε ένα γεμάτο, βρώμικο στρατόπεδο στις όχθες του ποταμού Ευφράτη στη Βαγδάτη.

Το κάποτε επεκτεινόμενο έδαφος του χαλιφάτου είχε συρρικνωθεί σε μόλις λίγα τετραγωνικά μίλια, και οι τελευταίοι σκληροπυρηνικοί μαχητές του ISIS και οι οικογένειές τους έκαναν μια τελευταία στάση, περιτριγυρισμένοι από δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.

Το πρωί της εν λόγω βομβιστικής επίθεσης, το ISIS είχε πραγματοποιήσει μια επίθεση και η Task Force 9 κάλεσε σε κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αποτρέψει τις επιθέσεις.

Τον Σεπτέμβριο, το Πεντάγωνο έκανε μια σπάνια παραδοχή ενός αδικήματος ομολογώντας ότι μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Καμπούλ σκότωσε 10 αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών.

Ο Bill Urban, εκπρόσωπος της CENTCOM των ΗΠΑ, έδωσε την ακόλουθη δήλωση στην DailyMail.com στις 14 Νοεμβρίου 2021:

«Στα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου του 2019, οι ΗΠΑ, ο συνασπισμός και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν απομονώσει τα τελικά κατάλοιπα του διακηρυγμένου εδαφικού χαλιφάτου του ISIS στη Μπαγκούζ της Συρίας. Η «τσέπη» του ISIS περιλάμβανε χιλιάδες μαχητές και μέλη οικογενειών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Πολλαπλές εκκλήσεις προς την ISIS να επιτρέψει στα μέλη των οικογενειών να φύγουν από την περιοχή απορρίφθηκαν και χιλιάδες μέλη παρέμειναν στην περιοχή των συγκρούσεων.

Στις 18 Μαρτίου 2019, πέντε ημέρες πριν από το τέλος της μάχης, έως και 20.000 μαχητές του ISIS εξαπέλυσαν αποφασιστική αντεπίθεση κατά των SDF και των συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησαν γύρω στις 4 π.μ. τοπική ώρα, διήρκεσε πολλές ώρες και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 30 απώλειες SDF. Μετά από περισσότερες από 6 ώρες μαχών και δεκάδες επιθέσεις πολλές επανδρωμένες και μη επανδρωμένες πλατφόρμες επιθέσεων των ΗΠΑ είχαν αναχωρήσει από την περιοχή. Μαχητές του ISIS είχαν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις SDF μέσω όπλων, χειροβομβίδων, ρουκετών, έμμεσων πυρών, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Οι μαχητές του SDF ανέφεραν πως από την περιοχή είχαν απομακρυνθεί οι άμαχοι και οι πλησιέστερες ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο έδαφος ανέφεραν επίσης ότι δεν μπορούσαν να παρατηρήσουν κανέναν πολίτη στην περιοχή. Το μόνο εναπομείναν αμερικανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην περιοχή κατά τη στιγμή της επίθεσης ήταν σε θέση να παρέχει μόνο βίντεο πλήρους κίνησης τυποποιημένου ορισμού (FMV), καθώς τα UAV με υψηλή ευκρίνεια που βρίσκονταν στο σταθμό.

Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα των ΗΠΑ στο σταθμό δεν ήταν σε θέση να διακρίνει κανέναν πολίτη στην περιοχή κατά τη στιγμή της επίθεσης των SDF. Το μόνο εναπομείναν ένοπλο αεροσκάφος που βρισκόταν επί τόπου τη στιγμή της επίθεσης και -βρισκόταν για αεροπορική υποστήριξη - ήταν ένα αμερικανικό F-15 με ακριβείς καθοδηγούμενες βόμβες 500 και 2.000 λιβρών. Με την περιοχή να έχει αναφερθεί μακριά από πολίτες και τις θέσεις των SDF να δέχονται πυρά, η ομάδα ειδικών επιχειρήσεων ενέκρινε δύο αμυντικά χτυπήματα σε θέσεις του ISIS με δύο καθοδηγούμενα πυρομαχικά ακριβείας 2.000 λιβρών και ένα καθοδηγούμενο πυρομαχικό ακριβείας 500 λιβρών από το F-15. Οι επιθέσεις ήταν αποφασισμένες να εξοντώσουν τουλάχιστον 16 ενεργούς μαχητές του ISIS που συμμετείχαν σε επιθέσεις σε θέσεις των SDF.

Καθώς η αμερικανική ομάδα κρούσης αγνοούσε την παρουσία του UAV, οι ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεων των ΗΠΑ δεν είχαν πρόσβαση στις ροές τους τη στιγμή της επίθεσης.

Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των αμάχων και το 15-6 που καθορίστηκαν μέσω της μελέτης όλων των διαθέσιμων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο υψηλής ευκρίνειας του συνασπισμού, ότι αρκετές τοποθεσίες που δεν επιτηρήθηκαν από το UAV των ΗΠΑ με άνδρες, γυναίκες και παιδιά πιθανότατα έλαβαν θανατηφόρες επιπτώσεις από τις επιθέσεις. 

Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4 άμαχοι σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν από αυτές τις επιθέσεις.

Οι έρευνες δεν ήταν σε θέση να χαρακτηρίσουν οριστικά το καθεστώς περισσότερων από 60 άλλων θυμάτων που προέκυψαν από αυτές τις επιθέσεις. Ο λόγος αυτής της αβεβαιότητας είναι ότι στο βίντεο παρατηρήθηκαν πολλές ένοπλες γυναίκες και τουλάχιστον ένα ένοπλο παιδί και το ακριβές μείγμα ένοπλου και άοπλου προσωπικού δεν μπορούσε να προσδιοριστεί οριστικά.

Πιθανότατα, η πλειοψηφία των νεκρών ήταν επίσης μαχητές κατά τη στιγμή της επίθεσης ωστόσο, είναι επίσης πολύ πιθανό ότι σκοτώθηκαν και άλλοι άμαχοι από αυτές τις δύο επιθέσεις.

Η έρευνα 15-6 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι δύο επιθέσεις ήταν νόμιμες επιθέσεις αυτοάμυνας υπέρ των δυνάμεων των SDF που δέχονταν πυρά. Για να αποφευχθούν οι ακούσιες απώλειες στο μέλλον, η έρευνα συνέστησε να απαιτηθεί βίντεο υψηλής ευκρίνειας για παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα, ο ανακριτής διαπίστωσε ότι δεν δικαιολογούνται πειθαρχικές κυρώσεις.

Απεχθανόμαστε την απώλεια αθώων ζωών και λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να τους αποτρέψουμε. 

Σ' αυτή την περίπτωση, αναφέραμε και ερευνήσαμε την επίθεση σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία και λάβαμε την πλήρη ευθύνη για την ακούσια απώλεια ζωών.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ISIS αποφάσισε να θέσει τις οικογένειές του σε κίνδυνο όταν τους δόθηκαν όλες οι οδοί διαφυγής.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες γυναίκες και παιδιά, είτε μέσω κατήχησης είτε επιλογής, αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα σ' αυτή τη μάχη και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυστηρά ως πολίτες.

Τελικά, η αποφασιστική προσπάθεια των δυνάμεων των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των SDF κορυφώθηκε με την τελική εδαφική ήττα του ISIS στις 23 Μαρτίου 2019, αλλά δεν ήρθε χωρίς σημαντικό κόστος για τις απώλειες των ΗΠΑ και των εταίρων ή χωρίς τη θλιβερή απώλεια ανθρώπινων ζωών».

 

Από το Blogger.