Γερμανία: Στέλεχος του CDU υπερασπίζεται τις τεράστιες εξαγωγές οπλικών συστημάτων

Γερμανία: Στέλεχος του CDU υπερασπίζεται τις τεράστιες εξαγωγές οπλικών συστημάτων

Στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), που βρισκόταν στην εξουσία ως πρότινος, υπερασπίστηκε την έγκριση εξαγωγών όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Γερμανία, λίγο προτού παραδώσει στη νέα, αυτόν τον μήνα. «Οι ενέργειες της ομοσπονδιακής υπηρεσιακής κυβέρνησης βρίσκονταν εντός του πλαισίου του νόμου. Κατά συνέπεια, οι επικρίσεις των Πρασίνων και της Αριστεράς δεν είναι τίποτα περισσότερο από κροκοδείλια δάκρυα», επιχειρηματολόγησε ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ειδικός του CDU σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσιακή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», στην οποία συμμετείχαν η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενέκρινε εξαγωγές αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ τις τελευταίες εννέα ημέρες της στην εξουσία. Η αξία των εξαγωγών όπλων με κυβερνητική άδεια το τρέχον έτος ξεπέρασε έτσι τα 9 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό άνευ προηγουμένου. Η χώρα που εισήγαγε μακράν τα περισσότερα εξ αυτών ήταν η Αίγυπτος, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμπλοκή της στις ένοπλες συρράξεις στην Υεμένη και στη Λιβύη.

Η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού SPD, με εταίρους τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), σχεδιάζει μεταρρύθμιση των κανονισμών για τις εξαγωγές όπλων, ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις στις λεγόμενες τρίτες χώρες, πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Πυραυλικά συστήματα αεράμυνας και φρεγάτες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων ήταν η προμήθεια πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας αλλά και πολεμικών πλοίων προς την Αίγυπτο, όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες το OnAlert. Πιο συγκεκριμένα η πρώην κυβέρνηση στη Γερμανία, έδωσε «το πράσινο φως» γισ την πώληση 16 πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς τύπου IRIS-T SL στο Κάιρο, μαζί με την παράδοση τριών φρεγατών τύπου MEKO A-200 EN.

Το IRIS-T SL είναι ένα κινητό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιεί τον κατευθυνόμενο πύραυλο IRIS-T, η κατασκευή του οποίου σχεδιάστηκε ειδικά για την αναχαίτιση και την καταστροφή εχθρικών ανέριων απειλών. Είναι εξοπλισμένος με έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) για υψηλή ακρίβεια σε πεδία επιχειρήσεων όπου λειτουργούν σηστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αντίμετρα (ECM) και παρεμβολείς (jammers). Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM μπορεί να καταστρέψει ένα ευρύ φάσμα απειλών,όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, ρουκέτες, συμβατικοί πύραυλοι αέρος – εδάφους, πύραυλοι cruise, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και υπό προϋποθέσεις μαχητικά αεροσκάφη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια