James Webb: Ιστορική εκτόξευση για το διαστημικό τηλεσκόπιο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

James Webb: Ιστορική εκτόξευση για το διαστημικό τηλεσκόπιο

James Webb: Ιστορική εκτόξευση για το διαστημικό τηλεσκόπιο

Μετά από πέντε διαδοχικές αναβολές, αντίστοιχες υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογισμού του και αφού έχουν περάσει 30 χρόνια από τον αρχικό σχεδιασμό του, εκτοξεύτηκε σήμερα ανήμερα Χριστούγεννα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ο διάδοχος του Hubble, το μεγαλύτερο και το πιο εξελιγμένο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα.

Ο πύραυλος Ariane 5 αποχωρίστηκε με επιτυχία από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb προωθώντας το προς την τελική του τροχιά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πύραυλος Ariane 5 απογειώθηκε στις 12.20 GMT από το διαστημικό κέντρο της Γουιάνας για να θέσει σε τροχιά στο διάστημα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο θα μεταμορφώσει ριζικά την παρατήρηση του Σύμπαντος.

Το τηλεσκόπιο, που κατασκευάστηκε κυρίως από την αμερικανική εταιρεία Northrop Grumman και φέρει το όνομα του επικεφαλής της NASA στη δεκαετία του 1960, είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το Hubble και θα “βλέπει” κυρίως στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, πράγμα που θα του επιτρέπει να παρατηρεί μέσα από τα νέφη σκόνης και αερίων, ενώ το Hubble λειτουργεί κυρίως στο οπτικό και υπεριώδες τμήμα του φάσματος.

 

Από το Blogger.