Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός- Στο 36,08% σκαρφάλωσε το τέλος του έτους - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός- Στο 36,08% σκαρφάλωσε το τέλος του έτους

Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός- Στο 36,08% σκαρφάλωσε το τέλος του έτους

Ο υψηλότερος πληθωρισμός κατεγράφη στην Τουρκία μετά το 2002


Επιβεβαιώθηκαν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις που ήθελαν τον πληθωρισμό στην Τουρκία να είναι ανεξέλεγκτος και πάνω από το 30% τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε για έβδομο μήνα φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό 19 ετών.

Αναλυτικότερα, παρασυρμένος από την πτώση της λίρας και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα αυξήθηκε στο 36,08% τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Σεπτέμβριο του 2002 και σημείωσε απότομη αύξηση από το 21,31% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε δημοσκόπηση του Reuters αναλυτές υπολόγιζαν ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα έφτανε στο 30,6%, ενώ οι οικονομολόγοι του Bloomberg είχαν θέσει ακόμα πιο κάτω τον πήχη προβλέποντας πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 27,36%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 13,58%, ανέφερε η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Επίσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 19,08% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 79,89%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που αντανακλούν την άνοδο των τιμών των εισαγωγών.

Μετά την έκθεση, η λίρα υποχώρησε  και διαπραγματευόταν 3,7% χαμηλότερα με την ισοτιμία το πρωί της Δευτέρας να φτάνει στις 13,8115 λίρες ανά δολάριο.

naftemporiki.gr

Από το Blogger.