Δραματική προειδοποίηση Τζανάκη: «Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να κλείνουν τμήματα στα σχολεία» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Δραματική προειδοποίηση Τζανάκη: «Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να κλείνουν τμήματα στα σχολεία»

Dramatiki proeidopoiisi Tzanaki: «Tin epomeni evdomada

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλας Τζανάκης απαντά σε οκτώ ερωτήματα για την COVID-19, επισημαίνοντας ότι η συνύπαρξη της γρίπης και του κορονοϊού «είναι επικίνδυνη» και ότι η τεχνική που γίνονται τα rapid test στα φαρμακεία «είναι λανθασμένη».
Υπάρχουν παρενέργειες σε περίπτωση που έχεις ήδη αντισώματα, επειδή έχεις νοσήσει, και ενώ δεν το γνωρίζεις, προχωράς σε εμβολιασμό; Θα κλείσουν την επόμενη βδομάδα, λόγω κρουσμάτων, τα σχολεία, παρόλο που διατηρήθηκε το πρωτόκολλο-λάστιχο του 50% συν ένας; Διαφεύγει η μετάλλαξη Όμικρον από τα rapid test; Για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία μετά από νόσηση; Οδεύουμε βαθμηδόν προς εκτόνωση της Όμικρον;
Οκτώ ερωτήματα θέσαμε στον καθηγητή Πνευμονολογίας Νικόλαο Τζανάκη, και απάντησε και στα οκτώ, διατυπώνοντας και μια αισιόδοξη πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, ότι η Όμικρον, από κάποια στιγμή, σε καλά εμβολιασμένες χώρες, «θα μας απασχολεί όπως η γρίπη. Άρα, αναμνηστική δόση θα κάνουν αποκλειστικά οι ευάλωτοι».
- Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, κύριε Τζανάκη, υπερφορτώνεται το ανοσοποιητικό με συχνές επαναληπτικές δόσεις από το εμβόλιο του κορονοϊού. Τι σημαίνει «υπερφορτώνεται»;
 
Υπερφορτώνεται, υπό την έννοια ότι μπορεί να απασχολείται το ανοσοποιητικό μας χωρίς να υπάρχει λόγος. Ένας ενήλικας με τρεις δόσεις είναι η καλή αναλογία.
 
- Υπάρχουν παρενέργειες σε περίπτωση που έχεις ήδη αντισώματα, επειδή έχεις νοσήσει, δεν το γνωρίζει όμως, και προχωράς σε εμβολιασμό;
Αναστατώνεται το ανοσοποιητικό και μπορεί να κάνει παρενέργειες με το εμβόλιο.
- Δηλαδή;
Πονοκέφαλο, το σύνδρομο της ιογενούς λοίμωξης, κόπωση κ.ά.
- Ταχθήκατε κατά του ανοίγματος των σχολείων εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων της Όμικρον μετάλλαξης, κάνοντας τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Υπάρχει πιθανότητα να κλείσουν τάξεις ακόμη και με το πρωτόκολλο του 50%+1;
Πιθανώς την επόμενη βδομάδα να νοσεί το 50%+1 στα σχολεία και να κλείνουν τμήματα. Ήταν τεράστιο υγειονομικό ρίσκο να μην κλείσουν έστω για λίγο.
- Το αντεπιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι χάρη στα self test πλέον περιορίζονται χιλιάδες παιδιά που νοσούν, τα οποία αν δεν είχαν σχολείο και επομένως υπόκειντο σε έλεγχο, θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό.
Λάθος τοποθέτηση. Θα μπορούσαν τα παιδιά να παραμένουν σπίτι τους με την υπόδειξη να κάνουν τα ίδια τεστ για να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Υπήρχε τρόπος να μη διαφύγουν τα κρούσματα.
 
- Φαρμακοποιοί και γιατροί υποστηρίζουν ότι όχι μόνο με τα self test αλλά ακόμη και με τα rapid διαφεύγει η μετάλλαξη Όμικρον. Ισχύει;
Ναι, γιατί τα rapid test που βλέπουμε να γίνονται στα φαρμακεία είναι λάθος, είναι μια σχετικά λανθασμένη τεχνική. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται βαθιά στο ρινοφάρυγγα, στο όπισθεν ρινοφαρυγγικό τοίχωμα, αυτό όμως δεν συμβαίνει κατά τη λήψη των δειγμάτων στα φαρμακεία.
- Η νόσηση με την Δέλτα δεν προφυλάσσει από τη νόσηση με την Όμικρον;
Έχουμε δει να μολύνονται ακόμη και εμβολιασμένοι. Δεν καλύπτεσαι επομένως για την Όμικρον.
- Για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία μετά από νόσηση με τη Δέλτα και την Όμικρον μετάλλαξη, αντίστοιχα;
Σε 3 με 4 μήνες εξουδετερώνονται τα αντισώματα στην περίπτωση της Δέλτα. Για την Όμικρον ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό παράγει ανοσία.
- Ισχύει ότι στο τέλος του μήνα ή έστω τους αμέσως προσεχείς μήνες, πριν ενδεχομένως την άνοιξη, βαθμηδόν θα εκτονωθεί η Όμικρον και σταδιακά θα βγούμε από το τούνελ της πανδημίας;
Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι η Όμικρον κάποια στιγμή, σε καλά εμβολιασμένες χώρες, θα μας απασχολεί όπως η γρίπη. Άρα, αναμνηστική δόση θα κάνουν αποκλειστικά οι ευάλωτοι.
- Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός της γρίπης με τον κορονοϊό;
Δεν μπορούν να ανταλλάξουν γενετικό υλικό. Αλλά μπορούν να συνυπάρξουν. Η συνύπαρξη των δυο ιών σε έναν οργανισμό είναι επικίνδυνη. Ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί και για τη γρίπη.

 

Από το Blogger.