Δύο τουρκικής καταγωγής γυναίκες στη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Δύο τουρκικής καταγωγής γυναίκες στη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας

Δύο τουρκικής καταγωγής γυναίκες στη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας

Η Ντιλάν Γεσιλγκίζ-Ζεγκέριους αναλαμβάνει το πόστο της υπουργού Δικαιοσύνης και Ασφαλείας, ενώ η Γκιουνάι Ουσλού εκείνο της υπουργού ΜΜΕ και Πολιτισμού.

Μετά από 271 ημέρες, η Ολλανδία θα αποκτήσει μια κανονική κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείται εκ νέου ο Μαρκ Ρούτε – ένας από τους μακροβιότερους, πλέον, ηγέτες κράτους-μέλους της ΕΕ. Σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κόμματα, θα υπάρχουν και δύο γυναίκες τουρκικής καταγωγής.

Η εξέλιξη αυτη αποτυπώνει και το γεγονός ότι οι τουρκικής καταγωγής κάτοικοι της Ολλανδίας αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στη χώρα, αριθμώντας περίπου 2 εκατομμύρια.

Οι δύο υπουργοί

Η μία είναι η Ντιλάν Γεσιλγκίζ-Ζεγκέριους, από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του Ρούτε, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στη βουλή το 2017. Αναλαμβάνει δε το πόστο της υπουργού Δικαιοσύνης και Ασφαλείας, ενώ στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν υπουργός Οικονομικών Θεμάτων και Περιβάλλοντος.

Η 44χρονη πολιτικός έχει γεννηθεί στην Άγκυρα και μετανάστευσε στην Ολλανδία όταν ο πατέρας της, στέλεχος της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας DISK, ζήτησε άσυλο στη χώρα μετά από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το 1980, με επικεφαλής τον Κενάν Εβρέν και ανέτρεψε την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Η δεύτερη είναι η Γκιουνάι Ουσλού, στην οποία ανατέθηκε από τον Ρούτε το χαρτοφυλάκιο των ΜΜΕ και του Πολιτισμού. Η 49χρονη πολιτικός δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου και προέρχεται από το φιλελεύθερο κόμμα D66.

Η Ουσλού μετανάστευσε στην Ολλανδία με όλη της την οικογένεια από την περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ, ενώ ο αδελφός της έχει ιδρύσει ένα μεγάλο όμιλο στον τομέα του τουρισμού, την Corendon, στον οποίο και η ίδια εργαζόταν μέχρι τώρα.

Ευρώ με τους ιδρυτές της BioNTech

Την ίδια στιγμή, Γερμανός ευρωβουλευτής – ο Μόριτζ Κέρνερ, εκλεγμένος με το FDP – κατέθεσε πρόταση στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ να αποτυπώνεται και η φυσιογνωμία των δύο ιδρυτών της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία παρασκεύασε, μαζί με την Pfizer του Έλληνα Άλμπερτ Μπουρλά, ένα από τα πλέον γνωστά εμβόλια κατά της Covid-19.

Για τη συνέχεια OT.gr

 

Από το Blogger.