Συναγερμός στο Κίεβο εκκενώνονται περιοχές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Συναγερμός στο Κίεβο εκκενώνονται περιοχές

Synagermos sto Kievo ekkenonontai perioches

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ουκρανίας λόγω του συναγερμού που σήμανε περί εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Μετά την προειδοποίηση της CIA ότι πιθανή ημερομηνία εισβολής είναι η 16η Φεβρουαρίου, περισσότερες από δώδεκα χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω προειδοποιήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ότι μπορεί να επίκειται μια εισβολή από τη Ρωσία. 

Ο στρατιωτικός κλοιός της Μόσχας στην Ουκρανία προκαλεί την έντονη ανησυχία της Δύσης, προειδοποιώντας ότι η εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι μεταξύ εκείνων που είπαν στους υπηκόους τους να φύγουν.

Επιπλέον, το Ισραήλ, η Πορτογαλία και το Βέλγιο προστέθηκαν στη λίστα των χωρών που προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει, κατηγορώντας τα δυτικά έθνη για «υστερία».

Ο Ζελένσκι ζητά «ψυχραιμία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, όμως οι προειδοποιήσεις για εισβολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό.

Μάλιστα, κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, λέγοντας πως «ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας».

Στο Κίεβο, αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί κατέφυγαν στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Οι Ουκρανοί θα αντισταθούν».

Κλείνουν οι πρεσβείες

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εκκενώσουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο, τον ίδιο δρόμο ακολουθούν κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που «κλείνουν» τις πρεσβείες και τα προξενεία τους στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, το Βερολίνο έκλεισε το προξενείο του στο Ντόνετσκ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν σκοπεύει για την ώρα να κλείσει την πρεσβεία της στο Κίεβο, αλλά θα μειώσει σημαντικά το προσωπικό της, διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία ζητούν επίσης από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Οι Αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Να είστε σε επαφή με την πρεσβεία

Από την πλευρά της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας σύσταση στους Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία, να βρίσκονται σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο.

Μπάιντεν: H εισβολή στην Ουκρανία θα φέρει αποφασιστική απάντηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για «σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις» που θα υποστεί η Μόσχα σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, διάρκειας μιας και πλέον ώρας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο.

Συγκεκριμένα,  Μπάιντεν είπε πως «η Δύση θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε εκτεταμένα δεινά και θα απομόνωνε τη Μόσχα».

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, δεν οδήγησε σε μια «θεμελιώδη αλλαγή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Κρεμλίνο: Η Ουάσιγκτον απέτυχε να λάβει υπόψη τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας

Το κρεμλίνο διέρευσε πως ο Ρώσος πρόεδρος μεταβίβασε στον Μπάιντεν την αδυναμία που έδειξαν οι ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας και δεν έλαβε «ουσιαστική απάντηση» σε βασικά στοιχεία, όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη επιθετικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική Διπλωματία

Ο Μπάιντεν επρόκειτο να συγκρίνει τις «σημειώσεις» της συνομιλίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Βέβαια, όπως υποστηρίζει αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, από τη συνομιλία Πούτιν - Μακρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις από όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Τα πέντε σενάρια αποκλιμάκωσης

Η Δύση θα μπορούσε να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν να υποχωρήσει, χωρίς ωστόσο να δίνεται μια ελπίδα μέσα από τις επικοινωνίες των προέδρων κρατών με τον Ρώσο πρόεδρο. Οι ανθρώπινες απώλειες, οι οικονομικές κυρώσεις και τα διπλωματικά πλήγματα για τη Ρωσία είναι τα βασικά επιχειρήματα.

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα μπορούσαν να συνομολογήσουν μια νέα συμφωνία ασφαλείας. Οι δυτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο θέμα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμά της να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι αυτά τα ζητήματα δεν θα ήταν αρκετά για να ικανοποιήσουν την κύρια ανησυχία της ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα είχε κόστος για την ασφάλειά της.

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα μπορούσαν να αναβιώσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, μια δέσμη συμφωνιών είχε σχεδιαστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, η Ουκρανία ίσως θα μπορούσε να γίνει ουδέτερη, όπως η Φινλανδία, ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος.

Τέλος, η Ρωσία θα μπορούσε να αποσύρει σιγά-σιγά τα στρατεύματά της στους στρατώνες, δηλώνοντας ότι οι ασκήσεις τους τελείωσαν. Ταυτόχρονα όμως θα μπορούσε να αφήσει πίσω της πολύ στρατιωτικό εξοπλισμό, για παν ενδεχόμενο. Η Ουκρανία θα συνέχιζε να αγωνίζεται. Αλλά τουλάχιστον δεν θα γινόταν πόλεμος πλήρους κλίμακας. 

Όλα αυτά τα σενάρια είναι δύσκολα, αλλά είναι δυνατά καθώς προϋποθέτουν συζήτηση και συμβιβασμό.

 

Από το Blogger.