Φ.Οκτάι για Μεγίστη: « Για να αγοράσουν ψωμί & γάλα θα έρθουν στην Τουρκία & θέλουν υφαλοκρηπίδα;» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Φ.Οκτάι για Μεγίστη: « Για να αγοράσουν ψωμί & γάλα θα έρθουν στην Τουρκία & θέλουν υφαλοκρηπίδα;»

 

F.Oktai gia Megisti: « Gia na agorasoun psomi & gala tha erthoun

Έναν καινούριο ορισμό του Δικαίου της Θάλασσας έδωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίο; έβαλε στο «στόχαστρο» το Καστελόριζο και τις Οινούσσες, λέγοντας πως η εγγύτητα προς την Τουρκία είναι λόγος ώστε να μην έχουν τα νησιά υφαλοκρηπίδα.

Είπε μάλιστα πως για να αγοράσουν τα απαραίτητα «ψωμί και γάλα» θα έρθουν στην Τουρκία, θέλοντας να δείξει πως η απόσταση του νησιού της Μεγίστης από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι «απαγορευτικά» μεγάλη.

Υποστηρίζει δηλαδή πως η «εγγύτητα» προς μία ηπειρωτική περιοχή είναι αυτή που καθορίζει το δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, μόνο που αυτός ο ορισμός δεν υπάρχει πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο.

Μετά επανέλαβε τα γνωστά περί αποστρατικοποίησης των νησιών και πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να σταματήσουν «να έρχονται Έλληνες να τα κατοικούν».

«Είχαμε αναφερθεί στο Καστελόριζο. Μιλάμε για ένα μικροσκοπικό νησί. Απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Ενώ από την Τουρκία απέχει, νομίζω, περίπου 4 μίλια.

Δηλαδή φωνάζει ο κόκορας στο νησί και τον ακούτε. Δηλαδή αν είναι να αγοράσουν ψωμί και γάλα θα έρθουν στην Τουρκία. Είναι τόσο κοντά. Κι έρχονται και διεκδικούν υφαλοκρηπίδα από αυτό το νησί. Δεν είναι τίποτα άλλο αυτό από εγωιστική και κακομαθημένη στάση. Η Τουρκία δεν μπορεί να υποχωρεί», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στις Οινούσσες, το «δεξί χέρι» του Ερντογάν σημείωσε ότι «αν φωνάξετε θα σας ακούσουν απέναντι, δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο. Από τέτοια κοντινά νησιά έρχονται ακριβώς μπροστά μας και διώχνουν και τους ψαράδες. Δεν έχουν όριο».

Παράλληλα, ο Φουάτ Οκτάι επανάφερε το θέμα των «γκρίζων ζωνών» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τόσο τη στρατιωτικοποίηση όσο και την εγκατάσταση ανθρώπων στα νησιά.

Την ίδια ώρα πριν από λίγες ημέρες οι Τούρκοι πραγματοποίησαν πάρτι με DJ στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Αλλά και πριν λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ένα σκηνικό έντασης στο Αιγαίο με έναν Τούρκο ψαρά να υβρίζει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και να τους λέει εκφράσεις ότι «θα το βάλετε στα πόδια» μόλις εμφανιστεί η τουρκική Ακτοφυλακή.

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είχε επικοινωνία το Σαββατοκύριακο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ.Ερντογάν, όπου και του ευχήθηκε περαστικά, παρόλα αυτά δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα προκλητικά συμβάντα που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία 24ωρα. 

Δηλαδή τηλέφωνο μόνο για... ευχές.

 

Από το Blogger.