Τι συμβαίνει με το Facebook; Ιστορική βουτιά στη μετοχή – Για πρώτη φορά έχασε καθημερινούς χρήστες

Ti symvainei me to Facebook; Istoriki voutia sti metochi – Gia proti fora echase kathimerinous christes

Τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της κατέγραψε η μετοχή της Meta (Facebook), στον απόηχο των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η «βουτιά» κατά 25% της μετοχής προκάλεσε ζημιές πάνω από 200 δισ. δολάρια για την εταιρεία, με τη σημερινή ημέρα να είναι η χειρότερη για τη μετοχή από τότε που εισήχθη ο όμιλος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το 2012, και η μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά σε όρους κεφαλαιοποίησης εισηγμένης που έχει καταγραφεί ποτέ.

Να σημειωθεί πως η προηγούμενη μεγάλη πτώση καταγράφηκε στις 26 Ιουλίου του 2018, όταν από τη εταιρεία είχαν κάνει «φτερά» 120 δισ. δολάρια.

Τα συνολικά έσοδα δ’ τριμήνου 2021 της εταιρείας – τα περισσότερα προέρχονται από τις διαφημίσεις (η Meta είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακών διαφημίσεων στον κόσμο μετά τη Google) – αυξήθηκαν στα 33,67 δισεκατομμύρια έναντι 28,07 δισ. δολ. στο δ’ τρίμηνο του 2020. Από την άλλη όμως, μέσα σε ένα έτος οι δαπάνες της εταιρείας σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που οδήγησε στη μείωση της κερδοφορίας.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε “ενθαρρυμένος από την πρόοδο που κάναμε τον τελευταίο χρόνο” και διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε να επενδύουμε το 2022 καθώς δουλεύουμε για τη δημιουργία του metaverse”.

Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική Meta Reality Labs, που έχει αναλάβει τον τομέα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και παρουσίασε για πρώτη φορά ξεχωριστά οικονομικά αποτελέσματα, εμφάνισε αυξημένες καθαρές ζημιές 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, έναντι ζημιών 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Ο Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι ο τομέας αυτός της εταιρείας δεν πρόκειται να είναι κερδοφόρος “στο κοντινό μέλλον”, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι επενδύσεις στο metaverse θα αποδώσουν τελικά (κερδοφόρους) καρπούς. Η Meta Reality Labs είχε έσοδα περίπου 2,3 δισ. δολ. το 2021.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Alphabet, μητρικής της Google, ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 εμφάνισε αύξηση 36% στα κέρδη της και 32% στα έσοδά της.

«Υπάρχουν πολλά που δεν αρέσουν στην αγορά» από την έκθεση του Meta» ανέφερε η CEO της Metropolitan Capital Advisors Κάρεν Φάινερμαν μιλώντας στο CNBC. Σημείωσε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των εσόδων της εταιρείας ήταν το «πιο τρομακτικό» κομμάτι στην ανακοίνωση. Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε ότι η κίνηση προς τα κάτω φαίνεται «κάπως υπερβολική».

Οι μεγάλες επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του metaverse, η μείωση των διαφημιστικών εσόδων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, WhatsApp) και ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός από πλατφόρμες όπως το Tik Tok (όπου προβάλλονται δημοφιλή ιδίως στους νέους βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων) και το YouTube, είναι ανάμεσα στις αιτίες που η Meta φαίνεται να “ζορίζεται” κάπως. Αναμένει έτσι επιβράδυνση μόνο στο 3% του ρυθμού ανάπτυξης των εσόδων της στο επόμενο τρίμηνο, τα οποία εκτιμά ότι θα είναι 27 έως 29 δισ. δολάρια, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για πάνω από 30 δισεκατομμύρια.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το Facebook έχασε καθημερινούς χρήστες

Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ήταν 1,929 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ήταν 1,93 δισεκατομμύρια.

Οι μηνιαίοι χρήστες – οι οποίοι κάνουν χρήση του Facebook έστω μια φορά τον μήνα – έμειναν σταθεροί στα 2,91 δισεκατομμύρια κατά το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, αλλά ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων ενεργών χρηστών σε όλες μαζί τις θυγατρικές πλατφόρμες (Facebook, Instagram, WhatsApp κ.α.) αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με πριν ένα έτος, φθάνοντας τα 3,59 δισεκατομμύρια.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια