Meta: Τι απαντά στα σενάρια κλεισίματος Facebook και Instagram στην Ευρώπη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Meta: Τι απαντά στα σενάρια κλεισίματος Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Meta: Ti apanta sta senaria kleisimatos Facebook kai Instagram stin Evropi

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Meta, η οποία τοποθετείται σχετικά με τα σενάρια να κλείσουν το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη, εάν δεν καταφέρει να επεξεργαστεί δεδομένα Ευρωπαίων σε διακομιστές των ΗΠΑ.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, ούτε έχουμε κάποιο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργούν κάποιες παγκόσμιες υπηρεσίες» αναφέρει η Meta, μέσω επίσημης δήλωσης εκπροσώπου της.

Meta: Τι απαντά στα σενάρια αποχώρησης από την Ευρώπη

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, ούτε έχουμε κάποιο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργούν κάποιες παγκόσμιες υπηρεσίες. Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες, αλλά και στις απαραίτητες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως περισσότερες από 70 ακόμα εταιρείες μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά το πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Meta.

Η διαχείριση των δεδομένων των χρηστών αποτελεί για ακόμη μια φορά «αγκάθι» για το Facebook και το Instagram, με την μητρική τους εταιρεία, Meta, να απειλεί ότι θα αποσύρει τις πλατφόρμες από την Ευρώπη, εάν δεν μπορεί να συνεχίσει να μεταφέρει δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επεξεργάζονται εκ νέου τους κανονισμούς που αφορούν την μεταφορά των δεδομένων των χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, αφότου η προηγούμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020.

Από μεριάς της, η Meta διατείνεται σε επίσημη έκθεσή της ότι, εάν δεν μπορεί να βασιστεί σε νέες ή υπάρχουσες συμφωνίες για την μεταφορά δεδομένων, τότε «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να προσφέρει μία σειρά από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη»

Οι περισσότεροι θεωρούν απίθανο το να αποσύρει η Meta δύο από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της, από μια από τις πιο προσοδοφόρες γι’ αυτήν αγορές. Παρόλα αυτά, η «απειλή» αυτή δείχνει το πόσο έχουν αυξηθεί οι εντάσεις μεταξύ της εταιρείας και της ΕΕ, όσον αφορά την ιδιοκτησία των δεδομένων των χρηστών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Bloomberg ότι οι συνομιλίες της Επιτροπής με την Ουάσιγκτον γύρω από το θέμα έχουν ενταθεί, αλλά πρέπει να τους δοθεί χρόνος, δεδομένης της «πολυπλοκότητας των θεμάτων και της ανάγκης να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας».

Τι είχε προηγηθεί 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απειλεί να αποσύρει τις υπηρεσίες του από κάποια γωνιά του πλανήτη. Το 2020, το Facebook απειλούσε να μπλοκάρει τον κόσμο και τους εκδότες στην Αυστραλία από το να μοιράζονται ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να αντισταθεί σε έναν προτεινόμενο νόμο που θα ανάγκαζε την εταιρεία να πληρώνει τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για τα άρθρα τους που εμφανίζονται στην πλατφόρμα.

Πέραν της διένεξης για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών, το Facebook έχει έρθει αντιμέτωπο με άλλες δύο «κρίσεις» το τελευταίο διάστημα. Πριν λίγες ημέρες, η μετοχή της Meta κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της (25%), γεγονός που προκάλεσε ζημιές πάνω από 200 δισ. δολάρια για την εταιρεία.

Παράλληλα, το Facebook έχασε για πρώτη φορά στην ιστορία του καθημερινούς χρήστες: Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ήταν 1,929 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ήταν 1,93 δισεκατομμύρια.

Από το Blogger.