H Βρετανία θέλει επέκταση του ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό – Μαζί με τις ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο την Κίνα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

H Βρετανία θέλει επέκταση του ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό – Μαζί με τις ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο την Κίνα

H Vretania thelei epektasi tou NATO ston Eiriniko – Mazi me tis IPA echoun

Από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Biden, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία διέρχονται κάθε μήνα τα στενά της Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή των Κινέζων αξιωματούχων

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Truss δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ευνοεί τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» που θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την άμυνα της Ταϊβάν και της ευρύτερης περιοχής του Ειρηνικού και να αναλάβει προληπτική δράση εναντίον επίδοξων επιτιθέμενων.

Σε μια ομιλία σχετικά με την εξωτερική πολιτική του Λονδίνου, η Truss είπε ότι η Βρετανία απορρίπτει την «ψευδή επιλογή μεταξύ της ευρωατλαντικής ασφάλειας και της ασφάλειας του Ινδο-Ειρηνικού», και υποστηρίζει ότι τις «χρειαζόμαστε και τις δύο».
«Εννοώ ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει μια παγκόσμια προοπτική και να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες απειλές», συνέχισε.
«Πρέπει να προλάβουμε τις απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, για να διασφαλίσουμε ότι ο Ειρηνικός προστατεύεται.
Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατίες σαν την Ταϊβάν θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».
Αν και η Liz Truss δεν διευκρίνισε τι είδους υποστήριξη φαντάζεται ότι μπορεί να παράσχει το ΝΑΤΟ στην Ταΐβάν, ή τι οραματίζεται ως μια παγκόσμια στρατιωτική συμμαχία, η ομιλία της αντικατοπτρίζει τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Jonhson νωρίτερα αυτό το έτος, όταν είπε ότι η εμβέλεια του ΝΑΤΟ πρέπει να επεκταθεί στη ζώνη του Ινδικού και του Ειρηνικού.
Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι ήδη παγκόσμιοι εταίροι του ΝΑΤΟ.
Τα τελευταία χρόνια, στον Ειρηνικό, δημιουργήθηκε επίσης η συμμαχία Quad, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, και η οποία αποκαλείται συχνά «ασιατικό ΝΑΤΟ», που έχει δημιουργηθεί με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας.
Η συμμαχία Quad επιδιώκει την διεύρυνσή της και με άλλα περιφερειακά κράτη, και συγκεκριμένα τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και τη Νέα Ζηλανδία, με στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας Quad Plus.
Τους τελευταίους μήνες, αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ διεξήγαγαν αποστολές «πλοήγησης για την ελευθερία» στον Ειρηνικό, για να υποστηρίξουν, τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ταΐβάν, που αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της.
Ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην αμφισβητούμενη περιοχή ως έχουσα αμυντικό χαρακτήρα, η Κίνα θεωρεί τις επιχειρήσεις των δυτικών ως επιθετικές εισβολές στην επικράτειά του.
Από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Joe Biden, σχεδόν κάθε μήνα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία διέρχονται στα στενά της Ταϊβάν, προκαλώντας επανειλημμένα την οργή των Κινέζων αξιωματούχων.
Μετά την τελευταία αποστολή αμερικανικών πλοίων μέσα στις τελευταίες τρεις μέρες, η Κίνα καταδίκασε και πάλι την αμερικανική κίνηση ως «πρόκληση που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εγκαταλείψει αυτού του τύπου της πλοηγήσεις το 2008, αλλά άρχισε ξανά τις στρατιωτικές διελεύσεις μέσω των στενών της Ταΐβάν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

 

Από το Blogger.