Αντίστροφη μέτρηση για το Azovstal – Εκκενώνουν οι άμαχοι, άγνωστο τι θα γίνει με τους Ουκρανούς στρατιώτες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Αντίστροφη μέτρηση για το Azovstal – Εκκενώνουν οι άμαχοι, άγνωστο τι θα γίνει με τους Ουκρανούς στρατιώτες

Antistrofi metrisi gia to Azovstal – Ekkenonoun

Χθες 1/5 περίπου 100 άμαχοι αποχώρησαν με ασφάλεια από το Azovstal, νέα επιχείρηση εκκένωσης και σήμερα 2/5

Στην εκκένωση των αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών στη Μαριόπουλη, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά στη σημερινή 67η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 1η Μαΐου και για πρώτη φορά ύστερα από περίπου δύο μήνες στα υπόγεια του εργοστασίου, περίπου 100 άμαχοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το εργοστάσιο, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού.
Οι πρώτοι 100 πολίτες με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών και σε συνεννόηση με τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις, κατάφεραν να φύγουν από το εργοστάσιο με ασφάλεια και με κατεύθυνση την πόλη Zaporizhzhia αλλά και ρωσικές πόλεις.

Αντίστοιχη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα Δευτέρα 2 Μαΐου.
12_23.jpg
Εγκλωβισμένοι 1.000 άμαχοι

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 άμαχοι πολίτες, οι οποίοι όταν άρχισαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, αναζήτησαν καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Azovstal με περίπου άλλους 2.500 Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι θεωρούνται και οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης.

 

 

Παρά το γεγονός ότι η Μαριούπολη σφυροκοπείται ανηλεώς και ότι έχει καταστραφεί πάνω από το 90% των υποδομών της πόλης, υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτήν, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, ενέργεια και φάρμακα.
444444.jpg
13.webp

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έφυγαν από το Azovstal είναι συγκλονιστικές.
Σε δηλώσεις της η 37χρονη Natalia Usmanova ανέφερε σε δηλώσεις της στο Reuters πως φοβόταν πως το καταφύγιο δεν θα άντεχε στα ρωσικά πυρά.
«Φοβήθηκα ότι το καταφύγιο δεν θα άντεχε – είχα τρομερό φόβο.
Όταν το καταφύγιο άρχισε να τρέμει, έπαθα υστερία, ο σύζυγός μου μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό: Ανησυχούσα τόσο πολύ ότι το καταφύγιο θα κατέρρεε.
Δεν είδαμε τον ήλιο για πολύ καιρό.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι περάσαμε – τον τρόμο.
Έζησα εκεί, δούλεψα εκεί όλη μου τη ζωή, αλλά αυτό που είδαμε εκεί ήταν απλά τρομερό» υποστήριξε η Usmanova.
15_7.jpg
223_1.JPG
Zelensky: Θα κάνουμε τα πάντα για την απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal

Την θέση πως θα κάνει τα πάντα για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών στη Μαριούπολη διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρώτη εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο, εξέφρασε την ελπίδα πως και σήμερα Δευτέρα 2/5 θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από το Azovstal, γενικά από τη Μαριούπολη.
H οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης.
Είναι πολύ περίπλοκη.
Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών» ανέφερε στο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό ο Zelensky.
222_5.JPG
Τι θα γίνει με τους Ουκρανούς στρατιώτες

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει τι θα πράξουν οι περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες, κυρίως μέλη του ακροδεξιού Τάγματος του Αζόφ, οι οποίοι βρίσκονται στο Azovstal.
Η Ρωσία τους έχει καλέσει να παραδώσουν τα όπλα τους, διαβεβαιώνοντας για την ασφάλεια τους.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί μαχητές αρνούνται κατηγορηματικά να αφήσουν τα όπλα τους και υποστηρίζουν ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους και βάσει των οδηγιών που θα λάβουν.
Εκτιμάται, πως τουλάχιστον 500 στρατιώτες είναι τραυματισμένοι, ενώ γίνεται λόγος και για πολλούς νεκρούς με αποτέλεσμα να είναι αποπνικτικές οι συνθήκες στα υπόγεια του εργοστασίου.
Επιπλέον, αναφέρεται πως υπάρχει έλλειψη τροφίμων και νερού, κάτι που εκτιμάται πως θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν λάβει εντολή από τον πρόεδρο Putin να μην επιτεθούν στο εργοστάσιο, αλλά να το αποκλείσουν ασφυκτικά.

11_28.jpg

www.bankingnews.gr

Από το Blogger.