Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, ΝΑΤΟ, Μακάριος και υποκρισία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, ΝΑΤΟ, Μακάριος και υποκρισία

Synetairismos gia tin Eirini, NATO, Makarios kai ypokrisia

Το ΝΑΤΟ ήταν παρών στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1960


Φανούλα Αργυρού

Αναδημοσίευση άρθρου της ερευνήτριας Φανούλας Αργυρού. Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στη «Σημερινή» της 12ης Μαρτίου 2013 και, βάσει των διεθνών εξελίξεων, καθίσταται εκ νέου επίκαιρο

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, σεβόμενος την ήδη παρμένη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων (πλην του ΑΚΕΛ) στις 24.2.2011 για συμμετοχή, σε μια προσπάθεια να έχει η Κύπρος μεγαλύτερο ρόλο και συνεργασία στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ. (Αναλυτικό άρθρο του διευθυντή του ΚΥΚΕΜ κ. Χρήστου Ιακώβου «Τι σημαίνει για την Κύπρο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» στη σελίδα 23 της Ελευθερίας Λονδίνου 7.3.2013 www.eleftheria.co.uk ).

Τα βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα ουδόλως απέκρυψαν ότι οι βρετανικές βάσεις χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ. Το Κάβο Γκρέκο, ειδικά, προοριζόταν για ΝΑΤΟικές εξυπηρετήσεις, αλλά επειδή η Κύπρος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ, οι Βρετανοί ενοικίαζαν τη βάση στο ΝΑΤΟ, πληρωνόντουσαν για την εξυπηρέτηση από το ΝΑΤΟ, και επικαλούνταν ότι είναι μέρος των βρετανικών βάσεων (βλέπε βιβλίο της γράφουσας σελίδα 255 «Από την΄Ενωση στην Κατοχή»), έκδοση 1995).

Από τον Αύγουστο του 1959 οι Βρετανοί ενημέρωσαν τόσο τον Μακάριο όσο και Κύπριους της Μικτής Επιτροπής, για τις διευθετήσεις αυτές. Επομένως προς τι οι υποκρισίες ειδικά του ΑΚΕΛ; Αλλά, αν δεν έχαιραν οι Βρετανοί τέτοιας άψογης συνεργασίας (υποκρισίας) ειδικά από το ΑΚΕΛ, πως θα μπορούσαν από το 1959 μέχρι σήμερα να εξασφαλίζουν την ανενόχλητη παρουσία τους στο νησί σε σημείο που ο ίδιος ο «αντι-ιμπεριαλιστής» τέως πρόεδρος Χριστόφιας να τους προσφέρει άνευ εξουσιοδοτήσεως ελευθέρα παραμονή μέχρι τα εγγόνια μας (δηλώσεις στο Brookings Institute) ;

Τούρκοι στο Κάβο Γκρέκο

Ακόμα πιο υποκριτικός ο ρόλος του ΑΚΕΛ όταν σίγουρα γνώριζε ότι:

Ο ΝΑΤΟικός κατασκοπευτικός σταθμός στο Ακρωτήρι Γκρέκο (κοντά στην Αγία Νάπα) στην ακρίβεια βρισκόταν υπό την διοίκηση 4μελούς έμμισθου προσωπικού του ΝΑΤΟ υπό την ευθύνη της Τουρκίας! Οι πληροφορίες αεράμυνας, μεταδίδονταν με ραντάρ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη μέσω Αδάνων. Ο σταθμός του Ακρωτηρίου Γκρέκο υπαγόταν στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης με διοικητή Τούρκο συνταγματάρχη. Και ΜΟΝΟ Τούρκοι έμμισθοι του ΝΑΤΟ είχαν την ικανότητα να τον επιθεωρούν κάθε έξι μήνες. Δηλαδή, οι Τούρκοι είχαν γνώση και της πιο μικρής λεπτομέρειας σε θέματα άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του κατασκοπευτικού αυτού σταθμού υψηλής τεχνολογίας την εποπτεία του οποίου είχαν αποκλειστικά οι ίδιοι!

Μετά την ανεξαρτησία (και μέχρι το 1963) Τούρκοι από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη πήγαιναν στην Κύπρο και επιθεωρούσαν τις εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι Γκρέκο. Το θέμα εγέρθηκε το 1968 όταν οι Τούρκοι αξιωματούχοι για κάποιο λόγο πήγαν στην κυπριακή πρεσβεία στην Άγκυρα και ζήτησαν βίζες για να πάνε στην Κύπρο. Φαίνεται οι Τούρκοι μεταξύ 1963 – 1968 πήγαινο-έρχονταν υπό κάλυψη ή μέσω των βρετανικών βάσεων. Κατά κάποιο λόγο τον Φθινόπωρο του 1968 ζήτησαν βίζα. Ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας Χριστόδουλος Βενιαμίν ζήτησε εξηγήσεις από την Βρετ. Αρμοστεία. Τελικά με εντολή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου δεν δόθηκαν βίζες. Και οι Βρετανοί έκαναν άλλες διευθετήσεις για την μετάβαση των Τούρκων επιτηρητών, δηλαδή μέσω της βάσεως Ακρωτηρίου επικαλούμενοι μια ειδική πρόνοια των Συμφωνιών του 1960…

(Υπάρχουν και πολλές άλλες αναφορές στα βρετανικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ΝΑΤΟική χρήση και της βάσεως Ακρωτηρίου …).

Ο Μακάριος

Επειδή συχνά πυκνά και όταν του συμφέρει το ΑΚΕΛ χώνεται πίσω από τον μανδύα του Αρχιεπ. Μακαρίου, ας δούμε τι έλεγε στους Βρετανούς ο Μακάριος για το ΝΑΤΟ.

1977 – Σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Μακάριο τον Ιούνιο ο Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία συνοδεύοντας τον Βουλευτή Peter Tapsell, τους είπε ο Μακάριος μεταξύ άλλων:

«…Δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί την παρούσα κατάσταση στη Κύπρο. Πρέπει να υπάρξει συμφωνημένη διευθέτηση πάνω σε μια λογική και ρεαλιστική βάση. Γι΄αυτό χρειαζόταν η έμπρακτη υποστήριξη των Αμερικανών και των 9 (ΕΟΚ). Μια λύση θα ήταν προς το συμφέρον όλων. Εμφαντικά ανέφερε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και προχώρησε και είπε ότι κατά την άποψή του το ΝΑΤΟ ήταν καλό πράγμα. Ένα δυνατό ΝΑΤΟ ήταν αναγκαίο ως αντίβαρο προς την Σοβιετική Ένωση…»

(Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος το άρθρο του Δρ. Ιωάννη Παρίση, Υποστράτηγου ε.α. Διδάκτωρ πολιτικής Επιστήμης/Διεθνών σχέσεων « Η σχέση της Κύπρου με την Ατλαντική Συμμαχία» στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ 7.3.2013

Σημερινή

Από το Blogger.