Η Ρωσία “προσπαθεί να αφανίσει” τις ουκρανικές δυνάμεις στο Αζοφστάλ, καταγγέλλει το Κίεβο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Η Ρωσία “προσπαθεί να αφανίσει” τις ουκρανικές δυνάμεις στο Αζοφστάλ, καταγγέλλει το Κίεβο

I Rosia “prospathei na afanisei” tis oukranikes dynameis

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία “προσπαθεί να αφανίσει” τους τελευταίους υπερασπιστές του εργοστασίου χαλυβουργίας, παρά το γεγονός ότι έχει κηρύξει από σήμερα το πρωί και για τρεις ημέρες εκεχειρία.

“Οι Ρώσοι κατακτητές ασχολούνται με το να αποκόψουν και προσπαθούν να αφανίσουν τις ουκρανικές μονάδες στο Αζοφστάλ”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί ο ουκρανικός στρατός.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα ρωσικά στρατεύματα “ξεκίνησαν και πάλι την επίθεσή τους με την υποστήριξη αεροπλάνων με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο”.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφού η Μόσχα επεσήμανε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν εκεχειρία για τρεις συνεχείς ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα στις 08:00 το πρωί, ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι που παραμένουν στο Αζοφστάλ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, είναι περίπου 200.

“Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Αζοφστάλ”
Ο Ντένις Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας, επεσήμανε σε βίντεο που ανήρτησε χθες Τετάρτη το βράδυ στο διαδίκτυο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να εισέλθουν στο Αζοφστάλ, όπου μαίνονται “σφοδρές και αιματηρές μάχες”.

“Πριν από δύο ημέρες ο εχθρός κατάφερε να εισέλθει στον χώρο του εργοστασίου”, επεσήμανε σε αυτό το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram.

“Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μου που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντισταθούν στην επίθεση του εχθρού. Είμαι ευγνώμων προς όλο τον κόσμο για την τεράστια στήριξη που προσέφερε στο οχυρό της Μαριούπολης. Οι στρατιώτες μας την αξίζουν”, πρόσθεσε ο Προκοπένκο.

Ο ίδιος καταγγέλει ακόμα ότι “οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων”.

“Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων” δήλωσε και ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολέκσιι Αρεστόβιτς, δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι “έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές” για την υφιστάμενη κατάσταση στο Αζοφστάλ, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις αυτές.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο από τη μεριά του διέψευσε ότι ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Αζοφστάλ και ανέφερε ότι την Πέμπτη λειτουργούν στην περιοχή ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ερωτηθείς εάν ο ισχυρισμός ότι ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο έδαφος του εργοστασίου ήταν αληθινός, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην προηγούμενη εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να μην εισβάλουν στο εργοστάσιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν ακύρωσε τα σχέδια για επίθεση στο εργοστάσιο τον περασμένο μήνα, λέγοντας στον υπουργό Άμυνας της χώρας να αποκλείσει την περιοχή.

Η χαλυβουργία Αζοφστάλ με τις τεράστιες εγκαταστάσεις της και το υπόγειο δίκτυό της είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των Ουκρανών μαχητών έναντι των Ρώσων στρατιωτών που πολιορκούν τη Μαριούπολη, τη σημαντική πόλη- λιμάνι, από τις αρχές Μαρτίου. Η κατάληψή της θα αποτελέσει σημαντική νίκη για τη Μόσχα.

Εξάλλου ο Μποϊτσένκο ζήτησε να συνεχιστούν οι απομακρύνσεις πολιτών από τη Μαριούπολη, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

“Παλεύουμε μαζί για να σώσουμε κάθε άνθρωπο, κάθε κάτοικο της Μαριούπολης”, τόνισε.

Πούτιν: Εγγυόμαστε ασφαλή διέλευση στους αμάχους που βρίσκονται στο Αζοφστάλ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του σήμερα, ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση στους αμάχους από το πολιορκημένο συγκρότημα χαλυβουργίας Αζοφστάλ που βρίσκεται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει εντολή στους μαχητές που έχουν καταφύγει στο Αζοφστάλ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Ρωσικές επιθέσεις προκαλούν προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές
Οι επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας εναντίον του συστήματος των σιδηροδρομικών μεταφορών έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η δημόσια επιχείρηση των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

Περίπου είκοσι δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων εκτελούνται με καθυστερήσεις ως και 12 ωρών, σύμφωνα με την εκτίμηση της δημόσιας επιχείρησης.

“Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τις επιμελητειακές γραμμές μας διότι δεν μπορεί να μας νικήσει στα πεδία” των μαχών, υποστήριξε ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, ο Αντρίι Γέρμακ, μέσω Telegram.

Επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση σε σιδηροδρομική εγκατάσταση στην πόλη Ντνίπρο.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, δείχνουν πως γέφυρα που συνέδεε τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού χτυπήθηκε και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η κυκλοφορία των συρμών έχει διακοπεί.

Η Ρωσία εκτιμάται ότι πλήττει το σύστημα των σιδηροδρόμων για να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων τα οποία στέλνουν χώρες της Δύσης στην Ουκρανία.

Χθες βράδυ αναφέρθηκαν ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ιδίως στις πόλεις Μικολάιφ, Κίεβο, Ζαπορίζια και Τσερκάσι.

344 άμαχοι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις
Ακόμη 344 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, πόλη ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

“Είναι ακόμα μια μικρή νίκη για εμάς”, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η κυρία Βέρεστσουκ, ευχαριστώντας τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη συμβολή τους.

Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έφυγαν χθες από τη Μαριούπολη, τη Μάνχους, την Μπερντιάνσκ, την Τοκμάκ και τη Βασίλιφκα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ, του τελευταίου τομέα υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 600 Ουκρανούς μαχητές με πυρά πυροβολικού
Η Ρωσία ανακοινωσε σήμερα πως το πυροβολικό της έπληξε στη διάρκεια της νύκτας πολλές ουκρανικές θέσεις και οχυρά, σκοτώνοντας περισσότερους από 600 μαχητές, ενώ τοπικές ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για μαζικούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων στο Ντονμπάς με πολλούς νεκρούς και τραυματίες αμάχους.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. “Περισσότεροι από 600 εθνικιστές και 61 μονάδες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού καταστράφηκαν”.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης πως οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αεροπορικό εξοπλισμό στο αεροδρόμιο Κανάτοβο στην κεντρική ουκρανική περιφέρεια Κιρόβοχραντ και μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στη νότια πόλη Μικολάγιφ.

Οι Ουκρανοί ανακοινώνουν νεκρούς και τραυματίες από ρουκέτες στο Ντονμπάς
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, ο Πάβλο Κιριλένκο, ανακοίνωσε σήμερα μέσω του καναλιού του στην πλατφόρμα Telegram πως “έπειτα από πυραυλικό πλήγμα στο Κραματόρσκ υπάρχουν 25 τραυματίες ενώ υπέστησαν ζημιές εννέα κτίρια κατοικιών, το σχολείο και πολιτικές υποδομές”.

Σύμφωνα με τον Κιριλένκο, βομβαρδίστηκαν επίσης οι κωμοπόλεις Τσασίβ Γιαρ, Μαργίνκα και Αβντίγιφκα. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Τσασίβ Γιαρ.

Ο κυβερνήτης της ουκρανικής περιφέρειας του Λουχάνσκ, ο Σέρχιι Χαϊντάι, δήλωσε πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό των πόλεων Σεβεροντονέτσκ, Λισιτσάνσκ, Χίρσκε και Ποπάσνα.

Ο ίδιος δεν έδωσε καμιά πληροφορία για τον αριθμό των τραυματιών. Και εδώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές κτίρια κατοικιών και υποδομές, δήλωσε ο Χαϊντάι.

Δύο ρωσικά χωριά φέρεται να βομβαρδίστηκαν από την Ουκρανία
Δύο χωριά στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία βομβαρδίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

“Υπάρχουν βομβαρδισμοί από την ουκρανική πλευρά στην Zhuravlyovka και τη Nekhoteevka”, είπε.

Ουκρανός αξιωματούχος: Δεν αναμένεται ουκρανική αντεπίθεση πριν από τα μέσα Ιουνίου
Η Ουκρανία είναι απίθανο να εξαπολύσει αντεπίθεση στον πόλεμό της με τη Ρωσία πριν από τα μέσα Ιουνίου, όταν ελπίζει να έχει λάβει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους της, δήλωσε την Πέμπτη σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Oleksiy Arestovych δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποφέρει “σημαντικά αποτελέσματα” μέχρι τις 9 Μαΐου, όταν αναμένεται η Ρωσία να γιορτάσει τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Αζοφστάλ, όπου έχουν καταφύγει Ουκρανοί μαχητές και ορισμένοι άμαχοι πολίτες, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του χρειάζεται συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών (MLRS) προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους κρουζ.

Ο στρατηγός Βαλέριι Ζαλούζνιι είπε, αφού ενημέρωσε τον αρχηγό του επιτελείου των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μαρκ Μάιλι για την κατάσταση στην Ουκρανία, πως η Ρωσία επανέλαβε τα πλήγματα με πυραύλους κρουζ.

“Ως εκ τούτου, το θέμα του εφοδιασμού της Ουκρανίας με συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών όπως M142 HIMARS και M142 HIMARS είναι κρίσιμης σημασίας”, είπε.

Ο Ζελένσκι καλεί τον ΟΗΕ να “σώσει” τους τραυματίες
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να “σωθούν” οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε”, δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών.

Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Αζοφστάλ μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου πήγε στη Μαριούπολη
Ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου, επισκέφθηκε χθες το λιμάνι της Μαριούπολης, που έχει καταληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν μέσω Telegram.

Ο κ. Κιριένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αρμόδιος για εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη ρωσική προεδρία. Επισκέφθηκε τη χαλυβουργία Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης, κατά τον κ. Πουσίλιν.

Η άλλη μεγάλη χαλυβουργία της πόλης, η Αζοφστάλ, είναι ο τελευταίος τομέας όπου συνεχίζονται εχθροπραξίες, καθώς στους χώρους του αχανούς εργοστασίου της εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί και δεκάδες άμαχοι.

Ο Κιριένκο και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τούρτσακ, επισκέφθηκαν εκτός από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα.

Σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, η επίσκεψη των απεσταλμένων του Κρεμλίνου σημαίνει για τους πολίτες της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ότι “η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα”.

Βρετανία: Η Ρωσία πλήττει πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία για να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα του Κιέβου
Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, όπως κτίρια κατοικιών και κόμβους μεταφορών, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της χώρας, υποστηρίζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στην τακτική ενημέρωση των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρά τις χερσαίες επιχειρήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα αφού η Μόσχα προσπαθεί να παρεμποδίσει τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας.

“Καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις παραπαίουν, εξακολουθούν τα πλήγματα σε μη στρατιωτικούς στόχους όπως σε σχολεία, νοσοκομεία, κτίρια κατοικιών και μεταφορικούς κόμβους, κάτι που υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να στοχοθετεί πολιτικές υποδομές σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την ουκρανική αποφασιστικότητα” αναφέρει το Λονδίνο σε μια ανάρτηση στο Twitter.

“Η συνεχιζόμενη στοχοθέτηση πόλεων, όπως της Οδησσού, της Χερσώνας και της Μαριούπολης, υπογραμμίζει την επιθυμία (των Ρώσων) να ελέγξουν πλήρως την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που θα τους επέτρεπε να ελέγχουν τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας της Ουκρανίας, επηρεάζοντας την οικονομία της”, πρόσθεσε το βρετανικό υπουργείο.

Ζαχάροβα: Το Κίεβο πρέπει να αναγνωρίσει την Κριμαία και την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία και η ανεξαρτησία των “Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ” είναι εδραιωμένες εδαφικές πραγματικότητες, τις οποίες το Κίεβο και άλλες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό φιλοκυβερητικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. “Πρόκειται για ήδη καθιερωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι άλλες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν. Προέκυψαν εξαιτίας της πολιτικής των ίδιων των αρχών του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός νεοναζιστικού πραξικοπήματος το 2014, η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έγιναν ανεξάρτητα κράτη. Η νόμιμη και τεκμηριωμένη επιλογή των λαών και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση που κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ πρέπει να είναι σεβαστά”, δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα ABC,

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε χώρο αντιπαράθεσης μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ακόμη η Ζαχάροβα. “Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη συμμαχία, θα αποτελέσουν χώρο αντιπαράθεσης μεταξύ του βορειοατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες, μεταξύ άλλων και για τις διαχρονικά δοκιμασμένες σχέσεις καλής γειτονίας μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

NYT: Οι ΗΠΑ βοηθούν τους Ουκρανούς να σκοτώνουν Ρώσους στρατηγούς
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, υποστήριξε χθες Τετάρτη, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, η εφημερίδα New York Times.

Η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί, κατά το δημοσίευμα.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των Τάιμς.

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει κάπου 12 ρώσους στρατηγούς.

Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, έπεσε “ηρωικά” στην Ουκρανία.

Οι πηγές των NYT δεν θέλησαν να διευκρινίσουν πόσοι είναι οι ρώσοι στρατηγοί που σκοτώθηκαν εξαιτίας στοιχείων που διαβίβασε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανέφερε επίσημα ότι ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, πήγε για “αρκετές ημέρες” την περασμένη εβδομάδα στο μέτωπο στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κορυφαίοι ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι ο Βαλέρι Γκερασίμοφ τραυματίστηκε.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε την Κυριακή ότι αρκετοί ανώτεροι ρώσοι αξιωματικοί χτυπήθηκαν όταν έγινε “έκρηξη” στην Ιζιούμ, προσθέτοντας πως ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου βρισκόταν επιτόπου. Όμως άλλος ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ο κορυφαίος ρώσος αξιωματικός δεν τραυματίστηκε.

Η αμερικανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, την οποία η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει αλλά χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, προστίθεται στη στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προμηθεύσει, με πολύ πιο διαφανή τρόπο, στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, πυρομαχικών και, πιο πρόσφατα, βαρέων πυροβόλων, ελικοπτέρων και UAVs.

“Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία εξασθενημένη σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί πλέον να κάνει πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία”, δήλωνε την 25η Απριλίου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Κρεμλίνο: Η στρατιωτική και άλλη βοήθεια της Δύσης δεν θα αποτρέψει την επίτευξη των ρωσικών στόχων
Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν “συνεχώς” πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τη Ρωσία από το να επιτύχει τους στρατιωτικούς στόχους της εκεί.

“Ο στρατός μας γνωρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ συνολικά διαβιβάζουν συνεχώς πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλες παραμέτρους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Είπε πως αυτό, και η προμήθεια δυτικών όπλων, “δεν συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της (ρωσικής) επιχείρησης, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί”.

Απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα μπορεί να λάβει σε αντίδραση η Ρωσία, είπε: “Βέβαια, ο ρωσικός στρατός κάνει ό,τι χρειάζεται σε αυτή την κατάσταση”.

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι διεξάγει ένα πόλεμο δι΄αντιπροσώπων εναντίον της με το να εξοπλίζει την Ουκρανία.

Ζελένσκι: Ρεπόρτερ που κατατάχτηκε στον στρατό σκοτώθηκε σε μάχη
Ουκρανός τηλεοπτικός ρεπόρτερ που κατατάχτηκε στον στρατό μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στην πόλη Ιζιούμ (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ολεξάντρ Μάχοφ, 36 ετών, είναι τουλάχιστον ο όγδοος δημοσιογράφος που γίνεται γνωστό πως σκοτώθηκε τους δύο και πλέον μήνες του πολέμου.

Ο Μάχοφ, γνωστός για τις αποστολές του σε εμπόλεμες ζώνες, είχε κάνει επίσης ρεπορτάζ στην Ανταρκτική. Είχε επίσης καταταγεί και πολεμήσει το 2014, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Ήταν “πατριώτης”, “ειλικρινής”, “πάντα χωρίς ματαιοδοξία” και “πάντα ανάμεσα στους γενναιότερους, στην πρώτη γραμμή”, ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε διάγγελμά του το οποίο δημοσιοποιήθηκε νωρίς σήμερα.

 

Από το Blogger.